Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο παρθένος (1966) ανέκδοτο OST

Άλλο ένα ανέκδοτο soundtrack του Γιάννη Μαρκόπουλου από τη χρυσή εποχή του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου, τότε που ο μεγάλος συνθέτης - στα πρώτα του βήματα ακόμη - έγραφε ασταμάτητα κινηματογραφική μουσική πλημμυρισμένη συνήθως με πανέμορφα τραγούδια. 
Η ηθογραφική κωμωδιούλα "Ο παρθένος" γυρίστηκε στη Νάξο το 1966 από τον παραγωγικότατο σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα σε σενάριο του Νίκου Σφυρόερα. Η ξεβγαλμένη Γκιζέλα Ντάλι προσπαθεί να ξελογιάσει τον "άβγαλτο" Άλκη Γιαννακά, ενώ η στοργική μάνα (Σαπφώ Νοταρά) πασχίζει να σώσει την αγνότητα του γιου της! Βαράτε με κι ας κλαίω δηλαδή! 
Παρά την αφέλεια των ταινιών αυτών είναι αξιοσημείωτο ότι οι συνθέτες που καλούνταν να τις επενδύσουν μουσικά συνήθως έκαναν πολύ σοβαρά τη δουλειά τους! Όπως συμβαίνει κι εδώ με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Στην ταινία λοιπόν αυτή ακούμε δυο από τα πρώτα του τραγούδια με τη φωνή του Κώστα Χατζή. Το ένα είναι ο γνωστός "Πραματευτής" σε στίχους του ίδιου του Μαρκόπουλου, ενώ το άλλο, το πιο ωραίο και μάλλον άγνωστο, έχει τίτλο "Η κόρη" και οι στίχοι του ανήκουν στον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Έχουμε επίσης ένα όμορφο χορωδιακό κομμάτι, όπου ακούγεται και η φωνή της Σούλης Σαμπάχ, καθώς και οργανικές παραλλαγές πάνω στη μελωδία της "Κόρης"
Ένα πολύ ενδιαφέρον λοιπόν soundtrack που παραμένει δυστυχώς ανέκδοτο, εκτός από τα δυο τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει στις 45 στροφές.


(c) Ανέκδοτο OST | dvd-rip | 1966 | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58

3 σχόλια:

Lilalilak είπε...

Η Σούλη Σαμπάχ βέβαια!Ο Μανολιός να τ ακούει! :)

Dimitris Dimitriou είπε...

Χαρά στο κουράγιο σου.Έχω κάνει την ίδια δουλειά, με την ίδια ταινία και ξέρω τι σημαίνει.
Μπράβο!

vencerem είπε...

Ακόμα μια εξαιρετική ανάρτηση. Ευχαριστούμε!