Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Στέλλα Κυπραίου: Παράξενο φορτίο (1988)

Η Στέλλα Κυπραίου ανήκει στην εκλεκτή γενιά των μουσικών που εξέθρεψε η ανεξάντλητη δεξαμενή της χατζιδακικής σχολής. Σημαντική κιθαρίστρια, στάθηκε δίπλα στον μεγάλο της δάσκαλο σε ηχογραφήσεις και συναυλίες, ενώ του αφιέρωσε κι έναν ολόκληρο δίσκο δέκα χρόνια μετά το θάνατό του, το 2004, με τίτλο "Ερωτική πολυρυθμία", βασισμένο αποκλειστικά σε δικές του μελωδίες εναρμονισμένες για κλασική κιθάρα.
Κι όπως ήταν φυσικό, η αύρα του ιδιοφυούς συνθέτη δε θα μπορούσε ν' αφήσει ανεπηρέαστη και την αξιόλογη αυτή μουσικό, η οποία κάποια στιγμή αποφάσισε να γράψει και δικά της τραγούδια με τη δική του παρότρυνση και υποστήριξη. Έτσι προέκυψε ο αξιόλογος κύκλος τραγουδιών "Παράξενο φορτίο" που εκδόθηκε το 1988 από τον Σείριο του Μάνου Χατζιδάκι και διανεμήθηκε από την ΕΜΙ.
Ο δίσκος περιλαμβάνει μια οργανική εισαγωγή για κιθάρα και ένδεκα λαϊκά τραγούδια με "έντεχνο" προσανατολισμό τόσο στο μελωδικό τους μέρος, όσο και στην ενορχήστρωση. Οι χατζιδακικές επιρροές είναι αναπόφευκτες κι ενίοτε πολύ εμφανείς. Η ίδια η συνθέτρια επιμελήθηκε την ενορχήστρωση, η οποία βασίζεται σε ακουστικά όργανα παιγμένα μάλιστα από κορυφαίους μουσικούς, όπως ο Δημήτρης Βράσκος στο βιολί, ο Σωτήρης Ταχιάτης στο βιολοντσέλο, ο Σωκράτης Άνθης στην τρομπέτα, ο Ανδρέας Ροδουσάκης στο κοντραμπάσο, ο Τάσος Καρακατσάνης στο πιάνο και φυσικά η ίδια στην κλασική κιθάρα.
Οι στίχοι των τραγουδιών υπογράφονται από την Αγαθή Δημητρούκα, τη στιχουργό που ανατράφηκε πλάι στον μεγάλο Νίκο Γκάτσο και κατά κάποιο τρόπο αποτελεί ένα είδος συνέχειάς του με τη δική της ωστόσο αυτόνομη γραφή. Τραγουδά ο Γιάννης Θωμόπουλος με τη στέρεη ερμηνευτική του εμπειρία κατακτημένη από την πολύχρονη κι επίμονη παρουσία του στο δισκογραφικό στερέωμα, έστω και στη σκιά των διαφημισμένων συναδέλφων του. Το όμορφο εξώφυλλο σχεδίασε ο Γιώργος Σταθόπουλος.

(c) LP | Σείριος | 1988 | mp3 | πηγή: ΟΟ/d58

2 σχόλια:

ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΠΡΑΙΟΥ είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση και τα όμορφα λόγια σας!

Άαβας / d58 είπε...

Η χαρά και η τιμή είναι δική μας, κυρία Κυπραίου!