Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Γιώργος Κατσαρός: Δίχως σταθμό (1982)

Μετά από μια θυελλώδη δισκογραφική παρουσία στη δεκαετία του '70 ο Γιώργος Κατσαρός περνάει εκτονωμένος πια στη δεκαετία του '80 αραιώνοντας κατά πολύ τη σύνθεση νέων τραγουδιών, καθώς φαίνεται να βολεύεται πλέον με παιδικούς ή instrumental δίσκους με πρωταγωνιστή το σαξόφωνό του.
Παρόλα αυτά, στις αρχές αυτής της δεκαετίας μας δίνει έναν απροσδόκητο λαϊκό δίσκο με τίτλο "Δίχως σταθμό" πάνω σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Λέω απροσδόκητο, γιατί δεν είχε ακόμη καλά καλά ξεπεραστεί η δυσάρεστη εντύπωση από την προηγούμενη δουλειά του με το Trio Belcanto, η οποία πραγματικά έδειχνε ότι ο συνθέτης είχε εξαντλήσει οριστικά και την τελευταία ικμάδα της έμπνευσής του! Όχι όμως. Ο δίσκος "Δίχως σταθμό" διαθέτει μια φρεσκάδα που αιφνιδιάζει ευχάριστα. Στρωτά λαϊκά τραγούδια με ρεμπέτικους απόηχους και πολύ φροντισμένη λιτή ενορχήστρωση. Δεν έχει σημασία που δεν έκανε επιτυχία αυτός ο δίσκος. Φτάνει που υπάρχει και μπορούμε, έστω και ετεροχρονισμένα, να τον ακούσουμε και να τον εκτιμήσουμε.
Μοναδική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η άγνωστη Μαίρη Κριζά, η οποία διαθέτει ωραία και στρωτή φωνή στα πρότυπα της Ρένας Κουμιώτη. Αυτή δυστυχώς είναι και η μοναδική δισκογραφική της προσφορά, πέρα από κάποια σκόρπια 45άρια που είχε κάνει νωρίτερα.

(c) LP | Minos | 1982 | πηγή: tzil./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: