Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Γιώργος Κατσαρός, Trio Belcanto: Οδός επιστροφής (1979)

Η παραγωγικότατη δεκαετία του '70 για τον συνθέτη, μαέστρο και σαξοφωνίστα Γιώργο Κατσαρό κλείνει εντυπωσιακά στα 1979 με τη σχεδόν ταυτόχρονη κυκλοφορία 8 μεγάλων δίσκων!!! Ανάμεσα σ' αυτούς και η "Οδός επιστροφής" με τη μεγαλόπρεπη ετικέτα στα πλάι του εξωφύλλου, που φέρει το όνομα του θρυλικού φωνητικού συγκροτήματος Τρίο Μπελκάντο.
Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια στο γνωστό ύφος του Κατσαρού εκείνης της εποχής. Γοργοί μέχρις εξαντλήσεως ρυθμοί που θυμίζουν ...αγώνες ταχύτητας. Μια ενορχήστρωση αβανταδόρικη με συμβατικά και ηλεκτρικά όργανα που ενισχύουν τον ασθματικό χαρακτήρα των τραγουδιών. Με την ολοκλήρωση της ακρόασης του δίσκου νιώθεις να έχεις λαχανιάσει στην προσπάθεια να ακολουθήσεις τον καταιγιστικό ρυθμό. Κι ένα αίσθημα απόλυτου κορεσμού που δε σου αφήνει κανένα περιθώριο για δεύτερη ακρόαση. Όλα σχεδόν τα τραγούδια είναι ολόιδια απ' την αρχή ίσαμε το τέλος!
Στιχουργικά επίσης δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ο πολυγραφότατος Πυθαγόρας διεκπεραιώνει επαγγελματικά την υποχρέωσή του αξιοποιώντας τη δοκιμασμένη του μανιέρα. Ερωτικά θεματάκια πάνω στα τετριμμένα κλισέ του είδους.
Τα τραγούδια ερμηνεύονται από το περίφημο Τρίο Μπελκάντο, το δημοφιλέστατο αυτό γκρουπ που κυριάρχησε στις δεκαετίες του '50 και '60 ερμηνεύοντας σε δεύτερη εκτέλεση τα πιο γνωστά σουξέ του παλιού καιρού αδιακρίτως είδους: Δημοτικά, ρεμπέτικα, λαϊκά, ελαφρά και έντεχνα, ελληνικά και ξένα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έδρασε στην Αμερική με αξιοπρόσεκτη επιτυχία και σημαντικές διεθνείς συνεργασίες. Η επιστροφή του στα πάτρια εκεί στα τέλη του '70 προετοιμάστηκε μ' αυτόν το δίσκο, ο οποίος φέρει άλλωστε και τον ανάλογο τίτλο, για να διαφημίσει τον πολυπόθητο επαναπατρισμό.

(c) LP | Olympic | 1979 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: