Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Μιχάλης Τσαγκαράκης: Αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη (1976)

Παρουσίασα χθες δυο δίσκους, έναν του Νίκου Μωραΐτη με τίτλο "Αλέκος Παναγούλης" (1977) και μια ιταλική έκδοση με τίτλο "Non devi dimenticare" (1979) με αφορμή τη μαύρη επέτειο του θανάτου του μεγάλου αγωνιστή. Κοινό στοιχείο αυτών των δύο εκδόσεων είναι ότι βασίζονται σε ποίηση του ίδιου του Παναγούλη που γράφτηκε την περίοδο της φυλάκισής του και πρωτοεκδόθηκε το 1973 στην Ιταλία.
Ωστόσο υπάρχουν και κάμποσες δισκογραφικές εκδόσεις που φιλοξενούν συνθέσεις βασισμένες όχι σε ποίηση του Παναγούλη, αλλά σε ποιήματα γραμμένα από άλλους και αφιερωμένα σ' αυτόν και στον αγώνα του. Ανέφερα ήδη ότι ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε την αρχή με τον κύκλο "Τραγούδια του Αγώνα" (1974), όπου, μαζί με τρία μελοποιημένα ποιήματα του Παναγούλη, υπάρχει επιπλέον το τραγούδι "Όταν χτυπήσεις δυο φορές" σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο αναφέρεται στον αγώνα του έγκλειστου αγωνιστή. Επίσης, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν της Πρωτομαγιάς του 1976 πάλι ο Μίκης έγραψε δυο συγκλονιστικά τραγούδια ("Κόκκινο τριαντάφυλλο", "Εκείνος ήταν μόνος") αφιερωμένα στον αγωνιστή. Την ίδια χρονιά ο Τάκης Βούης έγραψε το τραγούδι "Αλέκος Παναγούλης" σε στίχους Θανάση Καραναστάση που ενσωματώθηκε στο δίσκο "Βρόμικος πόλεμος" (1976).
Υπάρχει όμως κι ένας ολόκληρος δίσκος αφιερωμένος στον Αλέκο Παναγούλη. Τίτλος του: "Αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη". Η μουσική και τα λόγια γράφτηκαν από τον Κρητικό λυράρη Μιχάλη Τσαγκαράκη, ο οποίος έχει συνθέσει έναν ελεγειακό ύμνο που θρηνεί για τον άδικο χαμό του μεγάλου αγωνιστή με τους χαρακτηριστικούς ήχους της Κρήτης επιστρατεύοντας και κάποια ριζίτικα τραγούδια που ταιριάζουν με το συνολικό κλίμα του αφιερώματος.
Πρόκειται για μια άγνωστη έκδοση που κυκλοφόρησε σε κασέτα από την κρητική εταιρία Castro στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο ήχος έχει εμφανή τα σημάδια του χρόνου, αλλά αξία έχει το ίδιο το ντοκουμέντο και χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να σας το προσφέρω χάρις στην ευγενική χειρονομία της καλής μου φίλης Βασιλικής.

(c) MC | Castro | 1976 | mp3 | Εξώυλλα
πηγή: Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια: