Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Νίκος Μαμαγκάκης: Η αρχόντισσα κι ο αλήτης (1968/1988)

Το έχω ξαναγράψει, θα το ξαναπώ: Θεωρώ τον Νίκο Μαμαγκάκη μια κορυφαία μουσική προσωπικότητα αυτού του τόπου, πολυγραφότατο δημιουργό σε όλα τα μουσικά πεδία με πολυδιάστατο και σύνθετο έργο, αλλά συγχρόνως αδικημένο τόσο από το δισκογραφικό κατεστημένο, όσο και από τον ίδιο του τον εαυτό! Κι αυτό το λέω, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος μίλησε υποτιμητικά για πολλά από τα τραγούδια του που έγιναν επιτυχίες ή και για άλλα έργα του που θεωρούσε ότι είχαν ελαττώματα, πράγμα που τον οδήγησε στη δημιουργία δικής του δισκογραφικής εταιρίας (Ιδαία), όπου επανεξέδωσε σε νέες επεξεργασίες και εκτελέσεις τα έργα αυτά.
Ένα πεδίο, στο οποίο ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα ο Μαμαγκάκης, ήταν η κινηματογραφική μουσική. Και είναι εντυπωσιακή η προσαρμοστικότητα που έδειξε στη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο ανάλογα με το ποιοτικό επίπεδο της παραγωγής. Δεν είχε καμία δυσκολία λοιπόν να καταθέσει σύνθετες δημιουργίες για έργα απαιτητικά, όπως: "Εκδρομή" (1966), "Πρόσωπο με πρόσωπο" (1966), "Σιλουέτες" (1967), "Παρένθεση" (1968), αλλά και εύπεπτες απλές μουσικές και χαριτωμένα τραγουδάκια για τον λαϊκό κινηματογράφο, κυρίως με τη Finos Film, όπως οι ταινίες: "Η αρχόντισσα κι ο αλήτης" (1968), "Το κανόνι και τ' αηδόνι" (1968), "Η λεωφόρος του μίσους" (1968), "Μια Ιταλίδα απ' την Κυψέλη" (1968), "Η ωραία του κουρέα" (1969), "Η νεράιδα κια το παλικάρι" (1969), αλλά και αργότερα στη δεκαετία του '80 με τη μεγάλη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Νίκο Περράκη. Θυμίζω επίσης ότι είχε μεγάλες συνεργασίες και στον διεθνή κινηματογράφο (Γερμανία) και την τηλεόραση.
Το 1968 λοιπόν ο Νίκος Μαμαγκάκης έγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυακουσμένα κινηματογραφικά του soundtrack για την ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Η αρχόντισσα κι ο αλήτης", παραγωγής της Finos Film, με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βοτγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Η ταινία γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία κόβοντας 750.000 εισιτήρια στην πρώτη της προβολή! Στην ταινία ακούγονται μερικά χαριτωμένα τραγουδάκια ("Στον ήλιο του μεσημεριού", "Να ζήσει η φτωχολογιά", "Η αγάπη θέλει δύο", "Αλητάκι μπατιράκι") που ερμήνευσε το λαμπερό πρωταγωνιστικό δίδυμο, ενώ την τρυφερή "Βαρκαρόλα" ερμηνεύει η Λήδα. Όλα έχουν στίχους του Ντίνου Δημόπουλου.

(c) LP | 1968 | Επανέκδοση: 1988 | Philips | Πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: