Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Γιώργος Κουρουπός: Οι δραπέτες της σκακιέρας (2001)

Το έργο "Οι Δραπέτες της Σκακιέρας" είναι μια παιδική όπερα σε 2 πράξεις με δεκαέξι μικρές σκηνές που έγραψε ο λόγιος συνθέτης Γιώργος Κουρουπός πάνω σε λιμπρέτο του Ευγένιου Τριβιζά από το ομώνυμο ονειρόδραμά του. 
Θέμα του έργου είναι η απόδραση της Λευκής Βασίλισσας κι ενός Μαύρου Αξιωματικού από τη σκακιέρα με το τρένο των πλήκτρων μέσα από το μονοπάτι μιας φεγγαραχτίδας, ενώ τα υπόλοιπα πιόνια αποφασίζουν να τους βρουν και να τους τιμωρήσουν.
Πρόκειται για ένα παιδικό έργο που αφορά και τους μεγάλους και είναι αφιερωμένο σε όσους πασχίζουν να αποδράσουν από μια "σκακιέρα", δηλαδή από ένα πεδίο ασφυκτικών και απαράβατων κανόνων που ορίζονται αυθαίρετα από κάποια απροσδιόριστη εξουσία. Με άλλα λόγια είναι ένας αγώνας ελευθερίας και αναζήτησης της αλήθειας και της ομορφιάς μέσα από μια ευφάνταστη ερωτική ιστορία.
Ο συνθέτης εξηγεί τη δική του οπτική για το έργο:
"Η πάλη ενάντια στην καταπίεση, ο διαρκής αγώνας για την ελευθερία, αλήθεια και ομορφιά, μέσα από μια απλή ιστορία αγάπης. Η Λευκή Βασίλισσα και ο Μαύρος Αξιωματικός, αρνούμενοι να υποταχθούν στη μοίρα τους, δραπετεύουν για να γνωρίσουν τον κόσμο «πέρα από τη σκακιέρα».. Η περιπλάνηση τους κι η συνάντηση τους με άλλα όντα, δίνουν αφορμή για μια σειρά από διασκεδαστικά επεισόδια- τραγούδια, ενώ η συναισθηματική φόρτιση των ηρώων και το γενικότερο φιλοσοφικό πλαίσιο της αναζήτησης τους, δίνουν τη δυνατότητα στη μουσική να δημιουργήσει ένα δεύτερο επίπεδο σύνθετης γραφής. Έτσι το έργο λειτουργεί για μικρούς και μεγάλους, οδηγώντας, από το γέλιο στο δάκρυ, από την απόλαυση στο στοχασμό".
Το έργο παρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή την περίοδο 1998-1999 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι:
Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Μαύρος Αξιωματικός), Μάτα Κατσούλη (Λευκή Βασίλισσα), Ειρήνη Καραγιάννη (Μαύρη Βασίλισσα, Σοφή Κουκουβάγια), Δάφνη Πανουργιά (Νεφέλη), Αντώνης Κορωναίος (Λευκός Βασιλιάς, Αρχηγός Αρουραίων), Σπύρος Σακκάς (Ωραίος Αρουραίος, Φωνή Γερακιού). Στο πιάνο είναι ο Σταύρος Κόλλιας.
Την Ορχήστρα των Χρωμάτων διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης

(c) CD | ANKH | 2001 | Πηγή: d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν βρίσκω λόγια γι' αυτό που συμβαίνει εδώ.
Θα το έλεγα μυσταγωγία της έντεχνης Ελληνικής μουσικής.
Και πάνω απ' όλα,ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Εξαιρετική η παρουσίαση των έργων του Γιώργου Κουρουπού.
Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας δίνεις.