Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Γιώργος Κουρουπός: Ελένη, τραγούδι από την Ιλιάδα (1965)

Η πρώτη δισκογραφική κατάθεση του Γιώργου Κουρουπού εκδόθηκε από τη Lyra το 1965 με τίτλο "Ελένη, Τραγούδι από την Ιλιάδα" και αποτελεί έναν κύκλο απλών τραγουδιών σε στίχους του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη (1940-1991).
Πρόκειται για τραγούδια εναλλασσόμενα με μικρά αφηγηματικά μέρη. Τα τραγούδια διακρίνονται για τα βουκολικά τους χρώματα κι έναν έντονο λυρισμό στο χατζιδακικό πρότυπο. 
Στο ρόλο της Ελένης η Ελένη Χατζηαργύρη και του Πάρη ο Δημήτρης Μαλαβέτας. Αφηγητής ο Μάνος Κατράκης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν η υπέροχη Σούλα Μπιρμπίλη, ο Γιώργος Μούτσιος, ο Βασίλης Σιγαλός και χορωδία. 
Στο ένθετο σημείωμα που συνοδεύει την έκδοση ο Ανδρέας Αγγελάκης επισημαίνει:
"Από το τρομερό πνεύμα του Ομήρου η "Ελένη" δεν κρατά παρά τους νυγμούς μόνο των περιστατικών και αναπλάθει ελεύθερα ό,τι συγκινεί ιδιαίτερα τη φαντασία στο μοναδικό αυτό θρύλο του έρωτα και του θανάτου. Φυσικά στη χρήση και των πασίγνωστων ακόμη ομηρικών σκηνών, όπως η συνάντηση της Ανδρομάχης με τον άνδρα της ή ο θάνατος του Πάτροκλου, το κείμενο δεν έχει καθόλου αξιώσεις φιλολογικής τεκμηρίωσης, αλλά συνεχίζει αυτό που η μουσικότητα της λυρικής υφής των γεγονότων υπέβαλλε (...). Οι πεζοί διάλογοι της Ελένης και του Πάρη, με τον απόλυτο και διαυγή λυρικό λόγο, δικαιολογούν τη βαθιά μουσική τους ποιότητα που ο Γιώργος Κουρουπός τόσο εξαίσια πρόβαλε στη μουσική του ανάπτυξη (...).".

(c) CD | Lyra | 1965 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: