Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Johann Friedrich Fasch: Τρίο Σονάτες και Κουαρτέτα για πνευστά (1988)

Αν η Ιταλία υπήρξε η βασική κοιτίδα της μουσικής μπαρόκ, πράγμα εύλογο, αφού στη χώρα αυτή γεννήθηκε η Αναγέννηση, της οποίας το ρεύμα του μπαρόκ στάθηκε το φυσικό πνευματικό παιδί, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι την ίδια εποχή αναπτύχθηκε σε υψηλό βαθμό και η γερμανική μουσική σχολή αναδεικνύοντας κορυφαίους συνθέτες, όπως ο Μπαχ, ο Χέντελ ή ο Τέλεμαν.
Θέλω λοιπόν να παρουσιάσω ένα μικρό αφιέρωμα στη γερμανική σχολή του μπαρόκ με κάποιες ιδιαίτερες δισκογραφικές εκδόσεις της αναλογικής εποχής μέσα από συνθέτες λιγότερο γνωστούς, αλλά χωρίς αμφιβολία άκρως ενδιαφέροντες με πανέμορφες συνθέσεις μουσικής για μικρά οργανικά σύνολα. 
Ένας τέτοιος ελάσσων εκπρόσωπος του γερμανικού μπαρόκ υπήρξε ο συνθέτης και βιολονίστας Johann Friedrich Fasch (1688-1758), πολυγραφότατος δημιουργός που έγραψε πάμπολλες καντάτες και λειτουργίες, αλλά και κοντσέρτα και συμφωνίες μαζί με πληθώρα συνθέσεων μουσικής δωματίου, αν και τίποτε δεν εκδόθηκε όσο ζούσε και δυστυχώς μεγάλο μέρος αυτού του έργου έχει χαθεί.
Το 1988 από την ΕΜΙ εκδόθηκε ένας πολύ όμορφος δίσκος με συνθέσεις του Fasch για μικρά οργανικά σχήματα, Τρίο ή Κουαρτέτα, βασισμένα σε ξύλινα πνευστά και κυρίως όμποε και φαγκότο ή φλάουτο με συνοδεία τσέμπαλου ως basso continuo. Σύντομα κομμάτια με γοητευτικές ρυθμικές και μελωδικές εναλλαγές που συνιστούν ένα άκρως συναρπαστικό ακρόαμα. Η θαυμάσια Camerata της Κολωνίας υπηρετεί άψογα το υλικό και μας δίνει ένα πραγματικά απολαυστικό αποτέλεσμα με εξαιρετική ηχητική διαύγεια.


(c) LP | EMI | 1988 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: