Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Γιώργος Κουρουπός, Σπύρος Σακκάς: Λόγος Μουσικός (2002)

Η πολύχρονη φιλία και πολλαπλή κατά καιρούς συνεργασία του συνθέτη Γιώργου Κουρουπού με τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά απέφερε έναν ιδιαίτερα εκλεκτό καρπό το 2002 με την έκδοση ενός πολυσήμαντου ψηφιακού δίσκου με τίτλο "Λόγος μουσικός" που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στη μελοποιημένη ποίηση λόγιων και λαϊκών συνθετών πάνω σε κλασικά ποιητικά κείμενα μεγάλων Ελλήνων ποιητών της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Πρόκειται για μία εξαιρετική από κάθε άποψη έκδοση των εκλεκτικών Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης που επιμελείται επί χρόνια ο μουσικολόγος Νίκος Διονυσόπουλος και μας έχει προσφέρει ήδη πολυσήμαντα έργα κυρίως αφιερωμένα στην ελληνική παράδοση. Στο δίσκο "Λόγος μουσικός" έχουν συγκεντρωθεί εκλεκτές μελοποιήσεις νεοελληνικών ποιητικών κειμένων που είχαν ήδη κυκλοφορήσει σε αυτοτελείς εκδόσεις κατά το παρελθόν, αλλά εδώ δίνονται στη λιτή φόρμα του κλασικού lied για φωνή και πιάνο με αποκλειστικό ερμηνευτή τον Σπύρο Σακκά συνοδευόμενο στο πιάνο από τον Γιώργο Κουρουπό.
Στην εισαγωγή έχουμε δύο θέματα του Μάνου Χατζιδάκι από το "Παραμύθι χωρίς όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Από το βαρυσήμαντο μελοποιητικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη έχουν επιλεγεί δύο μέρη από τα "Επιφάνια" του Γιώργου Σεφέρη και άλλα δύο από τον "Επιτάφιο" του Γιάννη Ρίτσου. Έχουμε επίσης ένα απόσπασμα από τη "Σονάτα του σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένη από τον Θάνο Μικρούτσικο, καθώς και μέρη από τον "Μεγάλο ερωτικό" του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και δύο ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη πάλι σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ περιλαμβάνονται και τρία ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη στη μουσική προσέγγιση της Λένας Πλάτωνος.
Από το λόγιο πεδίο έχουμε δύο σύντομα τρίπτυχα του Γιώργου Κουρουπού σε ποιήματα του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Αργύρη Κουνάδη σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη (από το έργο "Σχέδια για ένα καλοκαίρι"). Επίσης μουσική του Γιώργου Κουρουπού και του Θόδωρου Αντωνίου σε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ ο Κωνσταντίνος Καβάφης εκπροσωπείται από τρία μέρη από το έργο "10 Invenzioni" του Δημήτρη Μητρόπουλου και άλλα τρία μέρη σε μουσική του Θόδωρου Αντωνίου και του Αργύρη Κουνάδη.
Στον επίλογο του δίσκου υπάρχει και πάλι Μάνος Χατζιδάκις με το τραγούδι "Σωκράτης" από τους "Όρνιθες" του Αριστοφάνη σε νεοελληνική απόδοση Βασίλη Ρώτα.
Στην πραγματικότητα λοιπόν η έκδοση αποτελεί ένα φόρο τιμής στη διαχρονική μελοποιητική προσέγγιση στον υψηλό ποιητικό λόγο που καρποφόρησε ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πορεία της μουσικής μας εξέλιξης στον 20ο αιώνα και συνέβαλε αποφασιστικά στη μεταφορά του ποιητικού λόγου στα χείλη και των πιο απλών ανθρώπων. Η ερμηνεία του Σπύρου Σακκά είναι απόλυτα ταιριαστή με τελετουργική αφοσίωση στο μουσικό υλικό που προσάρμοσε ιδανικά ο Γιώργος Κουρουπός αναδεικνύοντας το μοναδικό μελωδικό πλούτο που γέννησε η έμπνευση των σημαντικών αυτών μουσικών μας.
Η έκδοση είναι εξαιρετικά επιμελημένη με ογκώδες δίγλωσσο βιβλιαράκι που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της ηχογράφησης, εξαιρετικά κείμενα για τους συντελεστές του ηχογραφήματος και φυσικά όλα τα μελοποιημένα ποιητικά κείμενα παρμένα από τις επίσημες εκδόσεις τους.



(c) CD | Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | 2002 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: