Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Παράθυρο στη Μεσόγειο (1983)

Η μακροχρόνια συνεργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον συμπατριώτη του τραγουδιστή και λυράρη Χαράλαμπο Γαργανουράκη, διάδοχο κατά κάποιο τρόπο του Νίκου Ξυλούρη στην ομάδα συνεργατών του συνθέτη, επισφραγίστηκε με τον προσωπικό τους δίσκο "Παράθυρο στη Μεσόγειο" που εκδόθηκε από τη Minos το 1983, όταν ο συνθέτης θα αλλάξει δισκογραφική εταιρία μεταπηδώντας στο ανταγωνιστικό προς την Columbia στρατόπεδο.
Ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια που γράφτηκαν στο διάστημα 1981-1982 και ακούστηκαν σε διάφορες συναυλίες του συνθέτη, πριν αποτυπωθούν στο βινύλιο. Ο τίτλος του δίσκου απηχεί το εύρος του ποιητικού λόγου που χρησιμοποιήθηκε, καθώς τα τραγούδια γράφτηκαν πάνω σε στίχους του κρητικού μαντιναδόρου και λαϊκού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη, του Παλαιστίνιου ποιητή Σαχίμ Κασέμ, του Μάνου Ελευθερίου και του συνθέτη.
Σε μουσικό επίπεδο πρόκειται για τραγούδια που δείχνουν μια επιστροφή του συνθέτη στο παλιότερο ύφος του με έντονα κρητικά χρώματα, πράγμα που γίνεται ολοφάνερο κυρίως στα δύο οργανικά κομμάτια, αλλά και στο γνωστότερο τραγούδι του δίσκου, το όμορφο "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου". Φυσικά στο όλο κλίμα συμβάλλει αποφασιστικά και η φωνητική χροιά του Χαράλαμπου Γαργανουράκη, ενός πράγματι σπουδαίου ερμηνευτή που νομίζω πως, πέρα απ' τον Μαρκόπουλο, δεν είχε την υποστήριξη που θα του άξιζε από τους άλλους δημιουργούς, με φωτεινή εξαίρεση τον Δήμο Μούτση ("Εργατική Συμφωνία", 1976).

(c) LP | Minos | 1983 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: