Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Γιώργος Κουρουπός: Κοκκινοσκουφίτσα, Νίκος Κυπουργός: Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (1995)

Σειρά έχει σήμερα ένας δίσκος που περιλαμβάνει δύο εξαιρετικά παιδικά μιούζικαλ γραμμένα από δύο σημαντικούς συνθέτες που κινούνται με άνεση μεταξύ λόγιας και λαϊκής μουσικής. Πρόκειται για τον Νίκο Κυπουργό και τον Γιώργο Κουρουπό, αμφότερους βγαλμένους μέσα από το πνεύμα της χατζιδακικής σχολής, της οποίας άλλωστε αποτελούν τους επιφανέστερους εκφραστές.
Το έργο του Νίκου Κυπουργού επιγράφεται "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" και το θέμα του είναι παρμένο από σχετικό παραμύθι του Άντερσεν κατάλληλα διασκευασμένο από τον συνθέτη και τον Θωμά Μοσχόπουλο, που υπογράφει το λιμπρέτο. 
Το έργο του Γιώργου Κουρουπού είναι η πασίγνωστη "Κοκκινοσκουφίτσα", από το κλασικό παραμύθι του Σαρλ Περό σε ελεύθερη διασκευή από την Τούλα Τόλια (δυστυχώς στην αγγλική γλώσσα), αλλά με ανεστραμμένο το μύθο, καθώς εδώ η Κοκκινοσκουφίτσα τρώει τελικά τον κακό Λύκο (σύμφωνα με την εκδοχή σχετικού διηγήματος του J. Thurber)!
Τα δύο έργα παρουσιάστηκαν αρχικά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 18-19 Ιανουαρίου 1994, ενώ αμέσως μετά ηχογραφήθηκαν με τους ίδιους συντελεστές και κυκλοφόρησαν σε δίσκο. Τα τραγούδια ερμήνευσαν εξαιρετικά ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, η σοπράνο Τίνα Μαλακατέ κι ο τραγουδιστής Γιάννης Σαμσιάρης. Έπαιξε η Ορχήστρα ALEA III της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Έλληνα συνθέτη και αρχιμουσικού Θόδωρου Αντωνίου.
Από τις διθυραμβικές κριτικές, με τις οποίες έγινε δεκτή εκείνη την εποχή η παρουσίαση των δύο έργων, σταχυολογώ κάποιες που βρίσκω πιο ενδιαφέρουσες:

(...) Το πρώτο μεγάλο χειροκρότημα της βραδιάς ήταν για το "Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει" του Κυπουργού, που χρησιμοποίησε μεν το παραμύθι με τα ρούχα του βασιλιά, αλλά την ίδια στιγμή σατίριζε τη σύγχρονη ελληνική μουσική πραγματικότητα, παρασύροντας μάλιστα σε ρόλους ηθοποιού και το μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου, τους μουσικούς της ορχήστρας ΑΛΕΑ ΙΙΙ, ακόμα και την κόρη του ανάμεσα στους θεατές, που πέταξε την τελευταία κουβέντα "μπαμπά δεν ακούω τίποτα" - πριν ο κόσμος ξεσπάσει σε γέλια και επευφημίες. (...) Εγκωμιαστικούς χαρακτηρισμούς προκάλεσε η παρουσίαση των έργων "Σιωπή ο βασιλιάς ακούει" του Νίκου Κυπουργού και "Η Κοκκινοσκουφίτσα" του Γιώργου Κουρουπού.(...) Η μουσική, η οποία υποστήριξε το λόγο, φωτεινή, ειλικρινής, άμεση, υπερέβαινε την υποχρέωση του απλού σχολιασμού και της συνοδείας της δράσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην αυθόρμητη υποδοχή και στην ένταση του ψυχαγωγικού στοιχείου της παράστασης.

Γιώργος Μονεμβασίτης, Ελευθεροτυπία, 20/26 Ιανουαρίου 1994

Ηχογραφημένα με το επιτελείο που παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής τον Ιανουάριο του 1994, περιέχονται εδώ δύο ελληνικά μιούζικαλ, βασισμένα σε πολύ ελεύθερες διασκευές παραμυθιών των Άντερσεν και Περό. Δουλεύοντας τα έξυπνα και χαριτωμένα έργα τους οι δύο έλληνες συνθέτες, κράτησαν κατ’ αρχήν κάποια βασικά εξωτερικά σχήματα/αναφορές στο πρωτότυπο είδος. Στη συνέχεια όμως, χρησιμοποίησαν την εγγενή επιτρεπτικότητα του ίδιου του είδους για να περάσουν στις συνθέσεις τους ένα πνεύμα δικού τους χιούμορ με στοιχεία κοινωνικού σχολιασμού διατυπωμένου, μεταξύ άλλων, και με στοιχεία μουσικής πολυαναφορικότητας. Έτσι, πλάι στο προσωπικό τους ιδίωμα, μέσα από το χαλαρό μουσικό καμβά των έργων ξεπροβάλλουν στοιχεία από την τζαζ, το καθαρόαιμο αμερικάνικο μιούζικαλ, το μινιμαλισμό του Γκλας και τη μουσική του Στραβίνσκι. Το τελικό άκουσμα είναι αυτό μιας καλοπροαίρετης ανατρεπτικής μουσικής σάτιρας, όπου ο κάθε ακροατής διασκεδάζει διαφορετικά. Και… ελληνικά!

                                                                                                                             AUDIO, Απρίλιος 1995


(c) CD | FM Records | 1995 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: