Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Σταύρος Κουγιουμτζής: Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων (1998)

Το 1998 ο συνθέτης Σταύρος Κουγιουμτζής, μετά από ηθελημένη μακροχρόνια σιωπή, παρουσίασε την πιο φιλόδοξη μουσική του σύνθεση με τίτλο "Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων", έργο θρησκευτικής πνοής εναρμονισμένο με το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. 
Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου προσεγγίζοντας το έργο αυτό: Πρώτα ότι ο σημαντικός συνθέτης διέθετε τον κατάλληλο οπλισμό από τις επαρκείς μουσικές του σπουδές, ώστε να γνωρίζει καλά τα μεγάλα επιτεύγματα των λόγιων συνθετών της Δύσης στο πεδίο της θρησκευτικής μουσικής και μάλιστα του "Μεγάλου Κάντορα" Johann Sebastian Bach. 
Το δεύτερο είναι ότι διέθετε ένα ισχυρό θρησκευτικό συναίσθημα που τον καθοδηγούσε σταθερά προς τις πηγές της θρησκευτικής μουσικής, κυρίως μέσα από τις βυζαντινές της καταβολές. Αυτό άλλωστε είναι ολοφάνερο μέσα από τα κοσμαγάπητα λαϊκά τραγούδια του που πατούσαν σε τέτοιους δρόμους, αμεσότερα μάλιστα μέσα από τα τραγούδια του κύκλου "Ηλιοσκόπιο" (1973) σε ποίηση Γιώργου Θέμελη. 
Έτσι οδηγήθηκε στη σύνθεση αυτού του μεγάλου θρησκευτικού έργου βασισμένος σε κλασικά εκκλησιαστικά κείμενα, γνωστά κι αγαπημένα σε όλους, πάνω στα οποία αποτόλμησε να βάλει τη δική του μουσική πινελιά και να αναμετρηθεί με τους μεγάλους βυζαντινούς υμνωδούς, αλλά και με τους σκαπανείς της δυτικής μουσικής παράδοσης. Και νομίζω πως το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, το έργο πια έχει καταξιωθεί από το χρόνο και είναι ήδη κλασικό, έστω κι αν είναι τόσο κοντινό στην εποχή μας. 
Η πρώτη του παρουσίαση έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 1997, όταν και ηχογραφήθηκε γι' αυτήν την έκδοση. Ο συνθέτης είχε στη διάθεσή του σπουδαίους συνεργάτες. Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει εκκλησιαστικά αποσπάσματα. Τραγουδά η Χορωδία Fons Musicalis κι ερμηνεύει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ. Τα σολιστικά μέρη αποδίδουν με εμφανή κατανυκτική διάθεση ο Γιώργος Νταλάρας και η Αιμιλία Κουγιουμτζή.

(c) CD | MINOS-EMI | 1998 | Remastered επανέκδοση: 2010 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

χρόνης είπε...

Χριστός Ανέστη! Ευχαριστούμε...