Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Antonio Vivaldi: Έργα μουσικής δωματίου για πνευστά (1986)

Από την ογκώδη εργογραφία συνθέσεων οργανικής μουσικής του μεγάλου συνθέτη του Μπαρόκ Antonio Vivaldi (1678-1741), του επιλεγόμενου και "κοκκινομάλλη παπά" (il prete rosso), έχουμε σήμερα μια εκλεκτή έκδοση με επτά οργανικές συνθέσεις δωματίου σε μορφή τρίο, σονάτας ή κουαρτέτου για ξύλινα πνευστά όργανα σε διάφορους συνδυασμούς, όπως φλάουτο με όμποε και φαγκότο ή όμποε με φλάουτο με ράμφος και basso continuo που αποδίδεται με τσέμπαλο.
Συγκεκριμένα, έχουμε τέσσερα Τρίο με αριθμούς καταλόγου RV. 80, 81, 86  103, ένα Κουαρτέτο χωρίς αριθμό καταλόγου και δύο Σονάτες με αριθμούς RV.53 & 58, από τις οποίες η υπ' αριθμόν 58 ανήκει στην ομάδα έργων opus 13 και επιγράφεται "Il pastor fido" (Ο πιστός βοσκός) και θεωρείται νόθο έργο του Vivaldi, ενώ ως αυθεντικός του δημιουργός θεωρείται ο Γάλλος συνθέτης Nicolas Chedeville.
Απολαυστικές συνθέσεις αναπτυγμένες σε τρία ή τέσσερα μέρη με εναλλασσόμενη ρυθμική αγωγή (αργό-γοργό). Ερμηνεύονται υπέροχα, με κρυστάλλινη διαύγεια των ξεχωριστών ηχοχρωμάτων κάθε οργάνου, από το οργανικό σύνολο Camerata της Κολωνίας με όργανα εποχής. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στον ευαγγελικό ναό του Blansingen το 1986 κι εκδόθηκε από την ετικέτα της ΕΜΙ.



(c) LP | EMI | 1986 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: