Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Γιώργος Κουρουπός: Η ωραία μας άγνωστη (1998)

Σήμερα έχουμε έναν εξαιρετικό δίσκο μελοποιημένης ποίησης, από τις νεότερες δισκογραφικές καταθέσεις του λόγιου συνθέτη Γιώργου Κουρουπού (γενν. 1942). Είναι η αμέσως επόμενη εργασία του μετά την "Κοκκινοσκουφίτσα" που μας έδωσε το 1995 σε συνεργασία με τον Νίκο Κυπουργό, ενώ ακολούθησαν  το 2001 οι "Δραπέτες της σκακιέρας" (παιδική όπερα) και το "Μονόγραμμα" το 2006 πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. 
Και είναι ο ίδιος ποιητής που αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο "Μονόγραμμα" και την "Ωραία μας άγνωστη" που έχει σήμερα σειρά.
Το πρώτο μέρος του έργου περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα σε φόρμα για φωνή και πιάνο, ερμηνευμένα από τον Σπύρο Σακκά με συνοδεία στο πιάνο του συνθέτη. Έχουμε λοιπόν πέντε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη από τις συλλογές "Προσανατολισμοί", "Εν λευκώ" και "Σηματολόγιο", μαζί με τρία ποιήματα από την "Ενδοχώρα" του Ανδρέα Εμπειρίκου.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μελοποιήσεις με οργανική συνοδεία. Εδώ έχουμε άλλο ένα ποίημα από την "Ενδοχώρα" του Εμπειρίκου ("Το γάλα του αιγιαλού"), αλλά και τα "Δεκαέξι Χαϊκού" του Γιώργου Σεφέρη, καθώς και τρία μεσαιωνικά κυπριακά ποιήματα του 16ου αιώνα. 
Όλα ερμηνεύονται από φωνή και μικρό σχήμα δωματίου με διάφορους συνδυασμούς οργάνων (πιάνο, βιολοντσέλο, βιόλα, κλαρινέτο, κρουστά). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χαρά Σειρά (βιόλα), Renato Ripo (βιολοντσέλο), Νέλλη Σεμιτέκολο και Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά). Τραγουδούν ο Σπύρος Σακκάς, η Μάτα Κατσούλη και η Ειρήνη Καραγιάννη.

Η έκδοση είναι εξαιρετικά επιμελημένη, ενώ την παραγωγή υπογράφει ο Θάνος Μικρούτσικος.

(c) CD | EMI | 1998 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αυτός είναι ένας εξαιρετικός δίσκος. Σε ευχαριστούμε για την ανάρτηση και τη μοιρασιά!