Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Johann Sebastian Bach: Σονάτες για βιόλα ντα γκάμπα και φλάουτο (1967)

Δε θα μπορούσε βέβαια αυτό το αφιέρωμα στη μουσική της περιόδου του μπαρόκ (1600-1750) να παραλείψει τον κορυφαίο της εκπρόσωπο, τον εμβληματικό γερμανό συνθέτη Johann Sebastian Bach (1685-1750), τον λεγόμενο και "Μεγάλο Κάντορα", έναν ανεξάντλητο δημιουργό έργων που διαπερνούν περήφανα το χρόνο και παραμένουν πάντα επίκαιρα, παίζονται ασταμάτητα στους συναυλιακούς χώρους και ηχογραφούνται από όλες τις δισκογραφικές εταιρίες και τους πιο εκλεκτούς μουσικούς. 
Πάνω από 1000 έργα απλωμένα σε όλα τα μουσικά πεδία, περισσότερο ίσως δημοφιλή τα φωνητικά του αριστουργήματα στο είδος του ορατορίου (Κατά Ματθαίον Πάθη, Ορατόριο Χριστουγέννων κλπ), οι εκατοντάδες καντάτες και τα μοτέτα του, αλλά και οι πανέμορφες οργανικές του συνθέσεις είτε στο είδος του κοντσέρτου (Βραδεμβούργια Κοντσέρτα, Κοντσέρτα για Βιολί, Κοντσέρτα για Τσέμπαλο), είτε σε διάφορες οργανικούς συνδυασμούς σε φόρμες μουσικής δωματίου ή σόλο εκκλησιαστικό όργανο ή τσέμπαλο.
Από το πεδίο λοιπόν της οργανικής μουσικής του Μπαχ για μικρά σχήματα δωματίου έχω διαλέξει έναν ακόμη δίσκο με ερμηνευτή τον σπουδαίο αυστριακό αρχιμουσικό και σολίστ Nikolaus Harnoncourt. Πρόκειται για τρεις Σονάτες για Βιόλα ντα γκάμπα και συνοδεία τσέμπαλου που φέρουν τους αριθμούς καταλόγου BWV 1027-1029, συνθέσεις ανεπτυγμένες σε τέσσερα μέρη εναλλασσόμενης ρυθμικής αγωγής, εκτός από την 3η σονάτα που μοιράζεται σε τρία μέρη.
Ο δίσκος περιλαμβάνει επίσης τη Σονάτα BWV 1039 για δύο φλάουτα και τσέμπαλο, επίσης ανεπτυγμένη σε τέσσερα μέρη. Ο Nikolaus Harnoncourt παίζει βιόλα ντα γκάμπα και βιολοντσέλο, ενώ τον συνοδεύει στο τσέμπαλο ο Herbert Tachezi. Φλάουτο παίζουν οι Frans Bruggen και Leopold Stastny. Η ηχογράφηση της Telefunken ενταγμένη στην ιστορική σειρά Das Alte Werk πραγματοποιήθηκε το 1967 και είναι εξαιρετικά διαυγής.


(c) LP | Telefunken | Das Alte Werk | 1967 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για να μην ψάχνετε :

Η βιόλα «ντα γκάμπα»,είναι η γνωστή (;) «όρθια» βιόλα, που στέκεται ανάμεσα στα πόδια (gamba). Εξ´ ου και το όνομά της.

Ομορφα ακούσματα !
Ν. Φερέτη