Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Telemann, Hurlebusch: Concerti grossi (Philips, 1981)

Ο τρίτος σημαντικός συνθέτης του γερμανικού μπαρόκ, δίπλα στις πατριαρχικές μορφές του Μπαχ και του Χέντελ, υπήρξε ο Georg Philipp Telemann (1681-1767), ο μακρός βίος του οποίου τον καθιστά συνδετικό κρίκο μεταξύ του μπαρόκ (που ολοκληρώνεται στα μέσα του 18ου αιώνα) και της κλασικής περίοδου που ακολουθεί. Υπήρξε εξαιρετικά δραστήριος σε όλη τη ζωή του και υπηρέτησε σε υψηλές θέσεις ως μουσικός διευθυντής σε διάφορες γερμανικές πόλεις και ιδιαίτερα στο Αμβούργο.
Ο Τέλεμαν υπήρξε πολυγραφότατος και μας άφησε ογκώδες έργο που απλώνεται σε όλα τα μουσικά πεδία τόσο της φωνητικής, όσο και της οργανικής μουσικής, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και η διεθνής δικσογραφία κοσμείται με αμέτρητες ηχογραφήσεις έργων του. Ξεχωρίζουν τα πολυάριθμα κοντσέρτα του για διάφορα όργανα, αλλά και μια μεγάλη σειρά με οργανικές σουίτες με αποκορύφωμα το πολυσύνθετο οργανικό του έργο "Η μουσική του τραπεζιού".
Χαρακτηριστικά δείγματα της εξαίσιας τέχνης του σπουδαίου αυτού συνθέτη καταγράφονται στον θαυμάσιο σημερινό δίσκο που σας παρουσιάζω, έκδοση της Philips από το 1981. Έχουμε λοιπόν μια Σουίτα (οβερτούρα) για δύο φλάουτα, δύο όμποε, φαγκότο, έγχορδα και basso continuo δομημένη σε επτά μέρη που ορίζονται με τις ονομασίες γνωστών χορών της εποχής, καθώς κι ένα "μεγάλο" κοντσέρτο, Concerto grosso κατά την επίσημη μουσική ορολογία, είδος σύνθεσης με ορχήστρα που διαλέγεται όχι με ένα σόλο όργανο, αλλά με μια μικρή ομάδα οργάνων. Το κοντσέρτο αυτό, παραβιάζοντας τη συνήθη τριμερή ανάπτυξη, ξεκινάει με μια εισαγωγή (Intrada), πριν ακολουθήσει η τυπική διαδοχή γοργού και αργού μέρους.
Ο δίσκος συμπληρώνεται με ένα ακόμη Concerto grosso της εποχής του μπαρόκ γραμμένο από τον ελάσσονα γερμανό συνθέτη Konrad Friedrich Hurlebusch (1696-1765), σύνθεση για δύο όμποε, φαγκότο, βιολί, έγχορδα και basso continuo, ανεπτυγμένη σε τέσσερα μέρη.

Τα έργα ερμηνεύει με δεξιοτεχνία και διαύγεια η ορχήστρα δωματίου Capella Clementina της Κολωνίας με όργανα εποχής υπό τη διεύθυνση του γερμανού αρχιμουσικού Helmut Muller-Bruhl.


(c) LP | Philips | 1981 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: