Η δεκαετία του '60 για τον Γιάννη Μαρκόπουλο ήταν μια περίοδος ιδιαίτερα παραγωγική, καθώς ο συνθέτης δοκίμαζε τις δυνάμεις του στο πεδίο της λαϊκής μουσικής ηχογραφώντας αρκετά τραγούδια στις 45 στροφές με διάφορους ερμηνευτές, όπως η Δούκισσα, ο Κώστας Χατζής, ο Πάνος Τζανετής, η Μαίρη Δαλάκου και άλλοι. Την ίδια εποχή πολλά από τα τραγούδια του αυτά περνούσαν και στον ελληνικό κινηματογράφο, μέσω του οποίου γίνονταν ευρύτερα γνωστά και γνώριζαν επιτυχία.
Στο Δισκοβόλο έχουμε ασχοληθεί κι άλλες φορές με την πρώιμη κινηματογραφική μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου που εν πολλοίς παραμένει ανέκδοτη. Έχουμε δει τέτοια ανέκδοτα soundtrack, όπως το "Μάνα γιατί με γέννησες" (1963) ή "Ο παρθένος" (1966), καθώς και άλλα που ευτύχησαν να περάσουν στη δισκογραφία, όπως ο "Ψαρόγιαννος" (1966), ο "Διωγμός" (1964/1988), και "Επιχείρησις Απόλλων" (1968), αλλά και το θεατρικό "Κορίτσι με το κορδελάκι" (1964).
Άλλο ένα ανέκδοτο λοιπόν soundtrack του Μαρκόπουλου έχουμε σήμερα. Είναι η μουσική και τα τραγούδια που έγραψε για το κλασικό ασπρόμαυρο μελό "Το φυλαχτό της μάνας", παραγωγής 1965, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ερρίκου Θαλασσινού με πρωταγωνιστές τη Μάρθα Βούρτση και τον Γιάννη Βόγλη. Στην ταινία ακούγονται μερικά ωραία λαϊκά τραγούδια του συνθέτη, όχι από τα πιο γνωστά του, δύο με τη φωνή της Δούκισσας ("Ο χωρισμός", "Να χαμηλώσω τα βουνά") και άλλα δύο με τον Πάνο Τζανετή ("Χτύπα καμπάνα", "Όπου καπνός"), όλα σε στίχους του Ερρίκου Θαλασσινού, τα οποία κυκλοφόρησαν παράλληλα και σε δίσκους 45 στροφών.
Το υπόλοιπο μέρος της μουσικής περιλαμβάνει οργανική υπόκρουση που συνοδεύει τη δράση της ταινίας με μελωδίες των τραγουδιών ή και θέματα από άλλα έργα, όπως το "Γκρεμισμένα σπίτια" από το θεατρικό "Το κορίτσι με το κορδελάκι" που ακούγεται σε αρκετά σημεία της ταινίας και στο φινάλε. Οι μελωδίες του μπουζουκιού μάλιστα υπογράφονται από τους δυο μεγάλους δεξιοτέχνες Κώστα Παπαδόπουλο και Λάκη Καρνέζη.
Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι το τραγούδι "Χτύπα καμπάνα" είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα στο χρόνο, καθώς το θυμήθηκε και πάλι ο συνθέτης στο δίσκο "Βαριά λαϊκά" (1982), όπου ακούγεται σε οργανική εκδοχή, αλλά και στη μουσική της ταινίας "Τα χρόνια της θύελλας" (1985), όπου ακούγεται με διαφορετικό τίτλο ("Καλύτερα ο θάνατος") και καινούργιους στίχους, αλλά και στο δίσκο "Παιχνίδι με το χρόνο" (1988) με τίτλο "Πού είσαι αγάπη"!
(c) Ανέκδοτο OST | 1965 | Πηγή: d58
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου