Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος, Μελίνα: L' anniversaire (1982)

Το 1981 για λογαριασμό της γαλλικής τηλεόρασης γυρίστηκε η τηλεταινία μικρού μήκους "L' anniversaire" ("Τα γενέθλια") σε σκηνοθεσία Pierre Jourdan με αφορμή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που σημειώθηκε στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά με τον άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπογράφει τα τραγούδια της ταινίας, από τα οποία τα δύο ήταν καινούργια ("La paix", "Γιορτάζω στις 18 του Οκτώβρη") και τα ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη, εμβληματική μορφή της μεταπολεμικής καλλιτεχνικής ζωής της χώρας με σημαντική διεθνή καριέρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά και κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, στενά συνδεδεμένη με τον συγκεκριμένο κομματικό χώρο που ανέλαβε την εξουσία. 
Τα δυο αυτά τραγούδια είχαν στίχους του ποιητή Γιάννη Ρίτσου (σε γαλλική απόδοση από τον σκηνοθέτη) και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Με τον ίδιο τίτλο λοιπόν κυκλοφόρησε από τη γαλλική ΕΜΙ ο αναλογικός δίσκος που συμπληρώνεται με μια σειρά γνωστών τραγουδιών του συνθέτη σε πρώτη ή δεύτερη εκτέλεση από την εποχή του "Χρονικού" και πέρα που ερμήνευσαν σπουδαίοι τραγουδιστές και μόνιμοι συνεργάτες του συνθέτη: Νίκος Ξυλούρης, Λάκης Χαλκιάς, Βασιλική Λαβίνα και Ηλίας Κλωναρίδης. Μαζί τους και ο ίδιος ο συνθέτης στο κλασικό "Λένγκω Λένγκω" από ζωντανή ερασιτεχνική ηχογράφηση.

(c) LP | 1982 | EMI France | Πηγή: Ν.ΓΚ./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ.