Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Γιάννης Μαρκόπουλος: Βαριά λαϊκά (1982)

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος δεν είναι λαϊκός συνθέτης με την τυπική έννοια, αλλά η αγάπη του για το λαϊκό τραγούδι είναι δεδομένη και σποραδικά στη μακρόχρονη συνθετική του διαδρομή έσκυψε με αγάπη και συχνά πολύ πετυχημένα σ' αυτό το πεδίο. Άλλωστε τα πρώτα του τραγούδια στη δεκαετία του '60 ήταν λαϊκά και γνώρισαν επιτυχία ("Πέρα από τη θάλασσα", "Θα ξημερώσει", "Ποιος δρόμος", "Τα παλικάρια", "Γκρεμισμένα σπίτια" κ.ά.). Ακόμη και στα χρόνια του '70, ενώ είχε χαράξει μιαν εντελώς ιδιαίτερη μουσική κατεύθυνση, εύρισκε πάντα την ευκαιρία να επιστρέφει σε λαϊκά μονοπάτια ("Μετανάστες", "Εργάτες").
Με το δίσκο "Βαριά λαϊκά" ο συνθέτης επιχειρεί για μια ακόμη φορά να αποτίσει φόρο τιμής στο κλασικό λαϊκό τραγούδι. Έγραψε λοιπόν δώδεκα τραγούδια (το ένα ορχηστρικό) που πατάνε απόλυτα πάνω στους λαϊκούς δρόμους του παλιού τραγουδιού της δεκαετίας του '50. Ζεϊμπέκικα, απτάλικα και χασάπικα, καλά ισορροπημένα και λιτά στην ενορχηστρωτική τους υποστήριξη, χωρίς βέβαια κάποια πρωτοτυπία, δεδομένης της πρόθεσης του συνθέτη να γράψει απλά κι εύκολα τραγούδια. Ξεχωρίζω περισσότερο τα: "Θα πάρω δρόμο δύσκολο", "Ίδιος ήλιος μας ζεσταίνει", "Άλλοι ζητούν τον ποταμό"
Οι στίχοι των τραγουδιών φέρουν τις υπογραφές παλιών συνεργατών του συνθέτη, όπως ο Κώστας Βίρβος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιώργος Σκούρτης και ο Μιχάλης Φακίνος. Τα ερμηνεύουν η Βασιλική Λαβίνα και ο Ηλίας Κλωναρίδης, ενώ από ένα τραγούδι αποδίδουν δύο από τα "ιερά τέρατα" του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, ο Μιχάλης Μενιδιάτης και η Γιώτα Λύδια, που ανοίγουν και κλείνουν αντίστοιχα το δίσκο.

Επισημαίνω ότι το οργανικό κομμάτι ("Βόλτα τη νύχτα") βασίζεται στη μελωδία του παλιού τραγουδιού "Χτύπα καμπάνα" που ερμήνευσε το 1965 ο Πάνος Τζανετής, το οποίο ξανατραγούδησε με διαφορετικούς στίχους το 1985 ο Ηλίας Κλωναρίδης και το 1988 ο Λεωνίδας Βελής.

(c) LP | EMI Columbia | 1982 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: