Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

Αργύρης Κουνάδης, Γιώργος Κουρουπός: Τραγούδια για φωνή & πιάνο (1988)

Στην πλούσια εργογραφία του σημαντικού συνθέτη Αργύρη Κουνάδη (1924-2011) περιλαμβάνονται πολυάριθμα έργα λόγιας μουσικής, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν δυστυχώς ανέκδοτα.
Στην κατηγορία των φωνητικών του έργων ανήκουν δύο κύκλοι μελοποιημένων ποιημάτων του Γιώργου Σεφέρη και του Κωνσταντίνου Καβάφη γραμμένοι στη φόρμα του γερμανικού lied, δηλαδή για φωνή και πιάνο.
Συγκεκριμένα:
α) "Σχέδια για ένα καλοκαίρι", βασισμένο σε 5 ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, έργο για φωνή και πιάνο γραμμένο το 1949-50. Περιλαμβάνει τα ποιήματα: «Επιτύμβιο», «Άνθη της πέτρας», «Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές», «Επιφάνια, 1937» και «Raven». Το «Επιτύμβιο» επαναλαμβάνεται στο τέλος ως επίλογος του έργου. 
β) "Πέντε τραγούδια σε ποίηση Κωνσταντίνου Καβάφη", για φωνή και πιάνο, γραμμένο αρχικά το 1955 και αναθεωρημένο το 1961. Στην τελική του επεξεργασία (1981) ειδικά για τη φωνή του Σπύρου Σακκά, το έργο περιέλαβε τα εξής 3 ποιήματα: «Φωνές», «Επέστρεφε» και «Μακρυά» (παραλείφθηκαν τα: «Εκόμισα εις την τέχνην» και «Θυμήσου σώμα…»).
Το δεύτερο μέρος του παρόντος δίσκου περιλαμβάνει το έργο του Γιώργου Κουρουπού (γενν. 1942) «Οκτώ Τραγούδια σε ποίηση Λόρκα». Η ελληνική απόδοση των στίχων έγινε από τον πρόωρα χαμένο ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη (1940-1991). Το έργο γράφτηκε το 1982 στην ίδια πάλι φόρμα (φωνή και πιάνο) κι ερμηνεύεται επίσης από τους ίδιους εκτελεστές. 
Τα τρία αυτά έργα ηχογραφήθηκαν το 1988 για λογαριασμό του Αετοπούλειου Ιδρύματος με τη χορηγεία της ΕΡΤ και κυκλοφόρησαν μόνο σε βινύλιο. Τραγουδά ο βαρύτονος Σπύρος Σακκάς. Στο πιάνο είναι ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός. Μέρη των έργων αυτών σε νεότερη ψηφιακή ηχογράφηση με τους ίδιους συντελεστές περιλαμβάνονται στο δίσκο «Λόγος Μουσικός» (2002). Επίσης το έργο του Αργύρη Κουνάδη "Σχέδια για ένα καλοκαίρι" το παρουσίασα ήδη σε μια άλλη εκτέλεση με τη σοπράνο Λίλα Αδαμάκη από το δίσκο "Four Song Cycles" (1992).

Το εξώφυλλο της έκδοσης κοσμείται από τμήμα του ζωγραφικού πίνακα "Ζωγραφικά σχόλια" του Γιάννη Μόραλη.

(c) LP | Αετοπούλειο | 1988 | Πηγή: d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο.μπράβο και πάλι μπράβο.