Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Λίλα Αδαμάκη: 4 Κύκλοι Τραγουδιών (1992)

Η σοπράνο Λίλα Αδαμάκη γεννήθηκε στο Βόλο το 1943. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών το 1968 και ολοκλήρωσε τις μουσικές σπουδές της στο Παρίσι με δασκάλα την Ίρμα Κολάση. Το 1972 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή Διαγωνισμό Γαλλικής Μελωδίας, ενώ την ίδια εποχή έδωσε στο Παρίσι και το πρώτο επίσημο ρεσιτάλ της, για να ακολουθήσει μια αξιόλογη διεθνής καριέρα με πολυάριθμες εμφανίσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συχνές επιστροφές στην Ελλάδα είτε για ζωντανές εμφανίσεις, είτε για ηχογραφήσεις.
Ο πρώτος δίσκος της εκδόθηκε το 1990 από τη Musica Viva και περιλαμβάνει μια σειρά lieder των Franck, Wolf και Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησαν κάμποσες ακόμη δισκογραφικές καταθέσεις με έργα του ελληνικού και διεθνούς λόγιου ρεπερτορίου.
Το 1992 ηχογράφησε το δίσκο "Four Song Cycles" (Τέσσερις Κύκλοι Τραγουδιών) με περιεχόμενο ακραιφνώς ελληνικό. Περιλαμβάνονται λοιπόν τέσσερις κύκλοι λόγιων τραγουδιών που γράφτηκαν από τους συνθέτες Δημήτρη Μητρόπουλο, Αργύρη Κουνάδη και Μίκη Θεοδωράκη
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται δύο έργα του Μίκη Θεοδωράκη (γενν. 1925): Το πρώτο επιγράφεται "Έρως και Θάνατος", πρώιμη σύνθεση της περιόδου 1945-1948, γραμμένη αρχικά για φωνή και πιάνο. Εδώ ερμηνεύεται στη δεύτερη εκδοχή της, όπως μεταγράφηκε το 1955 για φωνή και κουιντέτο εγχόρδων. Το έργο βασίζεται σε δυο ποιήματα του Λορέντζου Μαβίλη κι άλλα δυο του συνθέτη. Τραγουδά η Λίλα Αδαμάκη και τη συνοδεύουν οι Χάρης Χατζηγεωργίου και Πέτρος Παπακώστας στο βιολί, Πάρις Αναστασιάδης στη βιόλα και Ντάνα Χατζηγεωργίου στο βιολοντσέλο.
Ο δεύτερος κύκλος τραγουδιών του Μίκη είναι οι αγαπημένες "Μικρές Κυκλάδες" που γράφτηκαν το 1963 πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη και γνώρισαν πολλές εκτελέσεις στη λαϊκή τους μορφή. Εδώ ερμηνεύονται τα πέντε από τα επτά τραγούδια του έργου. Τη Λίλα Αδαμάκη συνοδεύει στο πιάνο ο σπουδαίος πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος.
Το έργο του Αργύρη Κουνάδη (1924-2011) επιγράφεται "Σχέδια για ένα καλοκαίρι" και στηρίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιώργου Σεφέρη, μέρος της ευρύτερης σύνθεσης "Τετράδιο Γυμνασμάτων" (1928-1937). Η μελοποίηση χρονολογείται στα 1949. Τη σοπράνο συνοδεύει και πάλι ο πιανίστας Γιάννης Παπαδόπουλος.
Η κορυφαία ωστόσο στιγμή του δίσκου είναι ο τελευταίος κύκλος τραγουδιών που φέρει την υπογραφή του διάσημου Έλληνα αρχιμουσικού και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου (1896-1960). Πρόκειται για τις "10 Inventions" που περιλαμβάνουν 10 μελοποιημένα ερωτικά ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη. Η μουσική στηρίζεται στις αρχετυπικές φόρμες που ανέπτυξε ο μεγάλος Johann Sebastian Bach (κανόνας, πασακάλια, φούγκα, πρελούδιο κλπ.). Η πρώτη εκτέλεση του έργου έγινε στην Αθήνα το 1927, αλλά το έργο παρέμεινε αδισκογράφητο, μέχρι την παρούσα εγγραφή του, η οποία έτσι κατέχει την παγκόσμια πρωτιά. Τη Λίλα Αδαμάκη συνοδεύει κι εδώ ο Γιάννης Παπαδόπουλος.



(c) LP | Musica Viva | 1992 | πηγή: Δημ.Δημ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως Θα Μπορούσες, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Να Αναρτήσεις/Στείλεις Άν Το Διαθέτεις Φυσικά, Αλλά Και Άν Έχεις Την Ευγενή Διάθεση, Το Κορυφαίο CD:

Συρτάκι Ζαμπέτας Και Σία (CD) 1995 (Minos Emi).

Άαβας / d58 είπε...

Δυστυχώς δεν το έχω. Θα το ψάξω όμως και τα ξαναλέμε...

Ανώνυμος είπε...

Έγινε, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Όποτε Θές Εσύ.

ανώνυμη είπε...

Δυστυχώς πλέον δεν το ανοίγει.

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε