Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Βασίλης Κουμπής: Ένα φράγκο μάλαμα (1976)

Ο Βασίλης Κουμπής γεννήθηκε στην Πάτρα το 1940 (ή 1942) και πέθανε αρκετά νέος στην Αθήνα το 2003. Το πρώτο του μουσικό φανέρωμα καταγράφεται το 1964 συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Στην ερημιά της βραδιάς" σε στίχους του Σπήλιου Μεντή. Ένα χρόνο αργότερα ηχογράφησε και τα δυο πρώτα του τραγούδια ("Και στο βοριά και στο νοτιά", "Κανείς δεν ξέρει") που ερμήνευσε ο Νίκος Δανιηλίδης σε ένα δισκάκι 45 στροφών που εκδόθηκε από την ετικέτα Cortina. Το 1967 έγραψε δυο τραγούδια, με τα οποία έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο ο Δημήτρης Μητροπάνος ("Χαμένη Πασχαλιά", "Στ' Αναφιώτικα"), ενώ στη συνέχεια ηχογράφησε αρκετά τραγούδια για τους πιο γνωστούς νεοκυματικούς τραγουδιστές, μερικά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες ("Τα καραβάκια", "Ο Γιακουμής", "Ο Χαρίλαος").
Ωστόσο χρειάστηκε να φτάσουμε στη δύση του Νέου Κύματος, μέχρι να καταφέρει ο Κουμπής να ηχογραφήσει τον πρώτο μεγάλο του δίσκο με τίτλο "12 Μήνες" σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μέχρι το τέλος της ίδιας δεκαετίας ηχογράφησε ακόμη δυο δίσκους με τίτλους "Ένα φράγκο μάλαμα" και "Στ' ουρανού το μπαλκονάκι", καθώς κι έναν χορωδιακό ("Αναδρομή"). Στα κατοπινά χρόνια αραίωσε πολύ την παρουσία του, ενώ συχνά συνεργάστηκε και με άλλους ομοτέχνους του, όπως ο Τάκης Βούης, ο Μιχάλης Τερζής και ο Γρηγόρης Τζιστούδης, ασχολούμενος κυρίως με την ενορχήστρωση.
Ο δίσκος "Ένα φράγκο μάλαμα" ήταν ο δεύτερος προσωπικός του καλού τραγουδοποιού και κυκλοφόρησε το 1976 από τη Zodiac, θυγατρική της Lyra. Περιλαμβάνει δεκατέσσερα καλοφτιαγμένα και στρωτά τραγούδια σε στίχους των Μάνου Ελευθερίου, Γιώργου Οικονόμου και  Ανδρέα Γρηγορίου. Τραγουδούν ο Μιχάλης Βιολάρης και η Σάνια Κρυστάλλη, ενώ συμμετέχει σε δυο τραγούδια η Αρετή Χασάπη. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας έκανε ο Τάσος Καρακατσάνης. Ο δίσκος δεν ακούστηκε στην εποχή του όσο θα του άξιζε και γιαυτό ίσως δικαιούται μια καινούργια ευκαιρία.



LP | LYRA/Zodiac | 1976 | πηγή: d58/aenaos

4 σχόλια:

Dimitris Dimitriou είπε...

Σαν όνειρο τον θυμάμαι.Και πράγματι αξίζει να ακουστεί πάλι.Μπράβο.
(Το "Στ'ουρανού το μπαλκονάκι"δεν το ξέρω καθόλου.)

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Ο δισκογραφικός πρωτομάστορας του μεγάλου Μήτσου (Μητροπάνου) που βέβαια λογοκρίθηκε στα 2 αυτά τραγούδια και την θέση του πήρε η Θεσσαλονίκη και ο δάσκαλος του Ζαμπέτας ! Καλημέρα!!!

anastassiou100 είπε...

Τραγουδια χωρις ημερομηνια ληξεως

...ολοικ είπε...

Το "Στ'ουρανού το μπαλκονάκι" παρουσιαστηκε αποκλειστικα στη Ροδο αφου ο ερμηνευτης τραγουδουσε εκει σε καποια κεντρα και λεγεται οτι εβαλε μεχρι και την τελευταια δεκαρα για τα εξοδα ηχογραφησης για να πουλα και το δισκο στο μαγαζι που τραγουδουσε...