Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Χρήστος Λεοντής: Με τη λάμψη στα μάτια (ανέκδοτο OST/1966)

Ο σημαντικός συνθέτης Χρήστος Λεοντής, αν και έχει μάλλον ισχνή δισκογραφική παρουσία με μερικούς κλασικούς κύκλους τραγουδιών, είναι εξαιρετικά παραγωγικός σε μουσικές για το θέατρο, ιδίως για το αρχαίο δράμα, ενώ έχει και μια αξιόλογη θητεία στο χώρο της κινηματογραφικής μουσικής.
Η πρώτη ταινία που φέρει τη δική του μουσική υπογραφή ήταν η κωμωδία "Κάλλιο πέντε και στο χέρι", παραγωγής 1965. Μέχρι το τέλος της ίδιας δεκαετίας έγραψε μουσική για καμιά 10αριά ταινίες, ενώ σε αραιότερους ρυθμούς συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα την επαφή του με τη μεγάλη οθόνη.
Θυμίζω ότι ήδη στο ΔΙΣΚΟΒΟΛΟ φιλοξενούνται αρκετά ανέκδοτα soundtrack του συνθέτη: "Ραντεβού με μιαν άγνωστη" (1968), "Η ώρα της οργής" (1968), "Δεξιότερα της Δεξιάς" (1989), "Τα δελφινάκια του Αμβρακικού" (1993), "Ούλοι εμείς εφέντη" (1998).
Το 1966 λοιπόν ο Χρήστος Λεοντής έγραψε τη μουσική της ασπρόμαυρης ταινίας "Με τη λάμψη στα μάτια" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη. Πρωταγωνιστές ήταν ο Γιώργος Φούντας, ο Γιάννης Φέρτης, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Καίτη Παπανίκα και ο Λαυρέντης Διανέλλος. Ο συνθέτης κατέθεσε μερικές χαρακτηριστικές μουσικές στιγμές που υπηρετούν με διακριτικότητα τις δραματικές μεταπτώσεις του δυνατού αυτού δράματος. Φυσικά κι αυτό το soundtrack παραμένει ανέκδοτο.


(c) VHS-rip | Ανέκδοτο OST | mp3 | Αυτοσχέδια εξώφυλλα
πηγή: d58/Πάνος

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλησπέρα σας,

Ήθελα να παραθέσω μία σχετική πληροφορία, είχε κυκλοφορήσει σε ιταλική έκδοση ένα 45αράκι όπου στη μία πλευρά υπάρχει ένα τραγούδι από την ταινία:

Α' Πλευρά: Poche ore per una vita = Me tin lampsi sta matia : dalla colonna sonora originale del film [B.O.] / Cristos Leontis, comp.
Β' Πλευρά: Uno straniero a Paso Bravo : [B.O.] / Angelo Francesco Lavagnino, comp.

Τις παραπάνω πληροφοριες τις έχω επικολλήσει από το παρακάτω ιστότοπο αλλά τις επιβεβαιώνω αφού διαθέτω το εν λόγω βινύλιο.

https://bibliotheques-specialisees.paris.fr/ark:/73873/pf0000179942

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μία παραλλαγή του πασίγνωστου ηπειρώτικου τραγουδιού "'Ασπρο τριαντάφυλλο κρατώ" που ακούγεται σε ένα σημείο της ταινίας.

Αναφέρεται βέβαια ότι συνθέτης είναι ο κύριος Λεοντής αλλά το τραγούδι είναι της δημοτικής μας παράδοσης και υποθέτω ότι ο σκηνοθέτης το περιέλαβε για τις ανάγκες της ταινίας.

Με τιμή,
Γιάννης

Άαβας / d58 είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη πληροφορία, αγαπητέ Γιάννη...