Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Αλερετούρ: Σαν ελληνική ταινία (1984)

Οι Αλερετούρ ήταν ένα πολύ αξιόλογο μουσικό γκρουπ που ξεπήδησε από τη λεγόμενη "σχολή της Θεσσαλονίκης" στα μέσα της δεκαετίας του '80, τότε που κυριαρχούσε η παρουσία του Νίκου Παπάζογλου. Μέλη του ήταν δυο αξιόλογοι μουσικοί που στα κατοπινά χρόνια διέγραψαν και διαγράφουν μια σημαντική προσωπική διαδρομή στο ελληνικό τραγούδι. 
Πρόκειται για τον Γιώργο Ανδρέου και τον Στάθη Παχίδη. Η πορεία του πρώτου είναι πολύ γνωστή και η θέση του στο ελληνικό τραγούδι εδραιώθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο χάρις κυρίως στον δίσκο "Μικρή Πατρίδα" (1996), πιθανότατα τον κορυφαίο δίσκο της δεκαετίας του '90. Ο Στάθης Παχίδης υπήρξε βασικό μέλος αργότερα του γνωστού σατιρικού συγκροτήματος "Άγαμοι Θύται"
Στους Αλερετούρ συμμετείχαν επίσης ο κιθαρίστας Μπάμπης Αγαθαγγελίδης και ο ντράμερ Βασίλης Καλφόπουλος.
Το συγκρότημα μας έδωσε ένα δίσκο όλο κι όλο που κυκλοφόρησε το 1984 από την Κρητική φωνογραφική εταιρία ΑΕΜΕ. Περιλαμβάνει συνολικά δώδεκα τραγούδια σε ύφος ροκ μπαλάντας με μουσική και στίχους του Γιώργου Ανδρέου και του Στάθη Παχίδη, από κοινού, όπως δηλώνεται στο εξώφυλλο. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα πρωτότυπα τραγούδια περιλαμβάνεται και μια διασκευή του κλασικού λαϊκού τραγουδιού "Ας παν' στην ευχή τα παλιά" του Απόστολου Καλδάρα. Σημειώνω επίσης ότι το τραγούδι "Κομοτηνή" έχει στίχους του Θανάση Γκαϊφύλλια. Πρόκειται για τους στίχους του γνωστού τραγουδιού που ερμήνευσε ο ίδιος ο Γκαϊφύλλιας στο δίσκο "Φύλλο πορείας" ένα χρόνο μετά σε δική του μουσική. Εδώ όμως η μουσική είναι εντελώς διαφορετική, γιατί η μελοποίηση ανήκει στους Αλερετούρ.



(c) LP | AEME | 1984 | πηγή: Aen./d58

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κάθε σας ανάρτηση και μια ευχάριστη έκπληξη
Σας ευχαριστώ
Φιλικά
Περικλής