Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Graun / Graupner / Holzbauer: Κοντσέρτα για Βιόλα (Philips, 1981)

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στους ελάσσονες συνθέτες του γερμανικού μπαρόκ έχουμε σήμερα έναν ακόμη συναρπαστικό δίσκο που περιλαμβάνει τρία Κοντσέρτα για Βιόλα και άλλους συνδυασμούς οργάνων.
Η βιόλα είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο της οικογένειας του βιολιού, με το οποίο μοιάζει πολύ, αν και είναι λίγο μεγαλύτερη κι έχει ελαφρώς βαρύτερο ήχο. Πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια της Αναγέννησης, αλλά αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα την εποχή του μπαρόκ, όταν τη βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές, όπως Viola d' amore ή Viola da gamba. Από την κλασική περίοδο αποτέλεσε αναντικατάστατο μέλος της φόρμας του κουαρτέτου εγχόρδων (2 βιολιά, βιόλα, βιολοντσέλο), ενώ ο ρομαντικός συνθέτης Hector Berlioz τη χρησιμοποίησε ως σόλο όργανο στην περίφημη συμφωνία concertante "Harold en Italie". Θυμίζω επίσης ότι η Ελένη Καραΐνδρου έγραψε ένα ολόκληρο κινηματογραφικό soundtrack ("Το βλέμμα του Οδυσσέα") βασισμένο στη βιόλα σε μορφή θέματος με παραλλαγές.
Ο σημερινός λοιπόν δίσκος περιλαμβάνει τρία κοντσέρτα με βασικό σόλο όργανο τη βιόλα. Το πρώτο και ωραιότερο από αυτά ανήκει στην γερμανό συνθέτη Johann Gottlieb Graun (1702-1771) και ορίζεται ως κοντσέρτο για βιολί και βιόλα με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων και basso continuo (τσέμπαλο). Αναπτύσσεται στην τυπική τριμερή μορφή. Τα μέρη: Allegro - Adagio con sordini - Allegro. Το τρίτο μέρος είναι πραγματικά υπέροχο!
Το δεύτερο κοντσέρτο είναι γραμμένο από τον συνθέτη Christoph Graupner (1683-1760) και έχει ως σόλο όργανα μια Viola d' amore και μια απλή βιόλα με συνοδεία εγχόρδων και τσέμπαλου. Περιλαμβάνει τέσσερα μέρη: Grave e staccato - Vivace - Grave - Allegro.
Ο δίσκος ολοκληρώνεται με το κοντσέρτο για βιόλα, βιολοντσέλο, έγχορδα και basso continuo του Ignaz Jakob Holzbauer (1711-1783) με τριμερή ανάπτυξη (Allegro spirituoso - Andantino - Menuet).

Σόλο βιόλα παίζει ο Wilfried Engel, Βιολί ο Rainer Kussmaul, Βιόλα ντ' αμόρε η Dorothea Jappe και βιολοντσέλο ο Philipp Bosbach. Τους συνοδεύει η ορχήστρα δωματίου Capella Clementina με όργανα εποχής, ενώ διευθύνει ο γερμανός αρχιμουσικός Helmut Muller-Bruhl. Ο δίσκος εκδόθηκε από την εξαιρετική σειρά της Philips "Living Baroque" κι έχει θαυμάσια ηχογράφηση.


c) CD | Philips | 1981 | Πηγή: d58


Δεν υπάρχουν σχόλια: