Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Νότης Μαυρουδής ανθολογούμενος: Η συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (2004)

Στις 11 Αυγούστου 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ο Νότης Μαυρουδής πραγματοποίησε μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο ενταγμένη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, για να γιορτάσει τα 40 χρόνια του στο ελληνικό τραγούδι. 
Ήταν το 1964, όταν ο 19χρονος τότε συνθέτης και ήδη ώριμος κιθαριστής παρουσίασε το πρώτο του τραγούδι ("Άκρη δεν έχει ο ουρανός") με τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα ενοχλήσει το μουσικό κατεστημένο της εποχής κερδίζοντας στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το πρώτο βραβείο με το υπέροχο τραγούδι "Ήταν μεγάλη η νύχτα" (με ερμηνεύτρια τη Σούλα Μπιρμπίλη). Έκτοτε η παρουσία του στα μουσικά μας πράγματα θα είναι συνεχής και συνεπής μέχρι και σήμερα που κοντοζυγώνει πια τα 60 χρόνια ενεργούς παρουσίας στη μουσική! Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πώς αντέχει μέσα στο χρόνο ένας συνθέτης χαμηλού προφίλ, χωρίς ποτέ να έχει κυνηγήσει αυτό που λέμε "σουξέ" και χωρίς ποτέ να έχει κάνει εύκολες παραχωρήσεις στις επιταγές του συρμού. 
Η συναυλία φυσικά περιλάμβανε χαρακτηριστικές στιγμές αυτής της πολύχρονης διαδρομής με επιλεγμένα τραγούδια που καθένα τους έχει και ξεχωριστό ειδικό βάρος. Επιστρατεύτηκαν τέσσερις γνωστοί και δοκιμασμένοι νεότεροι ερμηνευτές, οι οποίοι απέδωσαν πολύ εκφραστικά τις τρυφερές μελωδίες του δημιουργού, δηλαδή η Γλυκερία, η Έλλη Πασπαλά, ο Νίκος Κουρουπάκης και ο Παντελής Θαλασσινός. Μαζί τους και η Ισραηλινή Noa Dori, καθώς και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Πατσέα. Τη συναυλία σκηνοθέτησε η Σοφία Σπυράτου, ενώ την ενορχήστρωση του υλικού επιμελήθηκε ο Αχιλλέας Γουάστωρ
Οι συγκεκριμένες ζωντανές ερμηνείες, παρόλο που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να σταθούν δίπλα στις πρώτες εκτελέσεις, σίγουρα πάντως  είναι πολύ όμορφες και δεν προδίσουν την αισθητική και το πνεύμα των τραγουδιών, αν και την παράσταση κλέβει πάντα το στιβαρό κιθαριστικό παίξιμο του Νότη Μαυρουδή, ενώ συμμετέχει και ο μαθητής του και ήδη καταξιωμένος κιθαριστής Παναγιώτης Μάργαρης.

(c) CD | Eros Music/Corifeo | 2004 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: