Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Νότης Μαυρουδής ανθολογούμενος: Μικρές νυχτερινές μουσικές (1992)

Το 1992 από τη Fidelity κυκλοφόρησε ο δίσκος "Μικρές Νυχτερινές Μουσικές" (εμφανής αναφορά στην αγαπημένη σερενάτα του Μότσαρτ) με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε δεύτερη εκτέλεση γραμμένα στο διάστημα 1965 ως 1992. Ένα υλικό ακριβής μελωδικής δύναμης και μνήμης από έναν ευαίσθητο συνθέτη που ξεκίνησε στα χρόνια του Νέου Κύματος και συνεχίζει ακούραστος μέχρι σήμερα να δίνει το συγκινητικό παρών του με εμπνευσμένες πάντα δουλειές.
Ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ιδιαίτερος βέβαια, όχι μόνο γιατί αποτελεί μιαν όμορφη ανθολογία του συνθέτη, ούτε γιατί μας δίνει φρασκαρισμένες μερικές θαυμάσιες μελωδικές στιγμές του, αλλά κυρίως γιατί στην εκτέλεση των τραγουδιών συμμετέχει η εξαιρετική Ορχήστρα Νυκτών Οργάνων του Δήμου Πάτρας, η οποία ιδρύθηκε το 1985 κι έκτοτε δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο του ποιοτικού τραγουδιού και της δισκογραφίας κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του (αείμνηστου πια) Θανάση Τσιπινάκη καταγράφοντας κατά καιρούς εξαιρετικές συνεργασίες με πολλούς συνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Δημήτρης Λάγιος και ο Γιώργος Ανδρέου. Έτσι λοιπόν ήρθε και η σειρά του Νότη Μαυρουδή να εμπιστευτεί δικό του υλικό στην πατραϊκή ορχήστρα και φαίνεται πως οι μελωδίες του βρήκαν την ιδανική τους απόδοση από τα μαντολίνα και τα υπόλοιπα νυκτά όργανα. 
Από τα δεκατέσσερα τραγούδια της συλλογής τα δεκατρία έχουν μουσική του Νότη Μαυρουδή και στίχους των Άκου Δασκαλόπουλου, Δημήτρη Χριστοδούλου, Νίκου Χουλιαρά, Γιάννη Κακουλίδη, Μέλπως Ζαρόκωστα, Τάσου Σαμαρτζή και Κατερίνας Καπερναράκου, ενώ το τραγούδι "Πόσο μακριά" έχει μουσική και στίχους του Σωτήρη Σακελλαρόπουλου. Το οργανικό κομμάτι "Θαλασσινή Νυχτερινή Σερενάτα" γράφτηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο δίσκο. 
Βασική ερμηνεύτρια του δίσκου είναι η Ηλιάννα Σκουλή, στη μοναδική δισκογραφική της καταγραφή, ενώ ο Μανώλης Μητσιάς συμμετέχει σε δυο τραγούδια. Συμμετέχει επίσης η Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου και η Χορωδία Ομίλου Πατραϊκής Μαντολινάτας και Μικτής Χορωδίας. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκαν ο συνθέτης και ο Γεράσιμος Βουτσινάς

 (c) CD | PolyGram/Fidelity | 1992 | Πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: