Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Δώρος Γεωργιάδης: Ταξίδευα παιδί κι εγώ (1971)

Ο αξιόλογος Κύπριος τραγουδοποιός Δώρος Γεωργιάδης (Λευκωσία, 1947) πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό τραγούδι στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60 ηχογραφώντας κάμποσα 45άρια με τραγουδάκια στο ποπ ύφος της εποχής. Το 1971 ο Μίμης Πλέσσας τον αξιοποίησε ως ερμηνευτή του κύκλου τραγουδιών "Το πανόραμα" (ο δίσκος αυτός μερικά χρόνια αργότερα ηχογραφήθηκε εκ νέου με άλλους τραγουδιστές). Την ίδια χρονιά μας παρουσίασε και τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο "Ταξίδευα παιδί κι εγώ".
Ο δίσκος αυτός αποτέλεσε και το αποφασιστικό βήμα για να καθιερωθεί ο Γεωργιάδης αμέσως στο μουσικό μας στερέωμα. Το ομότιτλο τραγούδι (σε στίχους της Σώτιας Τσώτου) γνώρισε μεγάλη επιτυχία κι έγινε το μεγάλο εφαλτήριο στη σπουδαία πορεία του ως το τέλος εκείνης της πολύ παραγωγικής του δεκαετίας. Από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου τα τρία είχαν δική του μουσική, ενώ τα υπόλοιπα έγραψαν οι Γιώργος Μητσάκης, Μίμης Πλέσσας, Θόδωρος Δερβενιώτης, Λυκούργος Μαρκέας, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Μυλωνάς και Δημήτρης Αναστασίου. Με εξαίρεση το τραγούδι του τίτλου και ίσως τις "Ψιλοσυννεφιές" του Μητσάκη, τα υπόλοιπα δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα, αλλά το τραγούδι του τίτλου ήταν αρκετό, για να δώσει ώθηση σε ολόκληρο το δίσκο.
Σημειώνω ότι αυτός είναι και ο μοναδικός προσωπικός δίσκος του Δώρου Γεωργιάδη (μαζί με το "Πανόραμα" του Πλέσσα) που γνώρισε ψηφιακή επανέκδοση, ενώ όλη η υπόλοιπη δισκογραφία του παραμένει αναλογική.
(c) LP | Minos | 1971 | πηγή: Ιδομ/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με το τραγούδι αυτό συμμετείχε στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1971, αν θυμάμαι καλά και το 1972 με το “αν ήμουν πλούσιος” βρέθηκε στην κορυφή του θεσμού.
vafman

Γεωργία είπε...

Εξαιρετική δουλειά με άψογη παρουσίαση. Περιμένουμε και την υπόλοιπη δισκογραφία του Δώρου.