Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Ο Λάκης Καρνέζης στους Ελληνικούς Χορούς του Μίκη Θεοδωράκη (1978)

Μαζί με τον Κώστα Παπαδόπουλο ο Λάκης Καρνέζης συμπληρώνει το κορυφαίο σολιστικό δίδυμο του μπουζουκιού που συμπορεύτηκε πολύ γόνιμα με τον Μίκη Θεοδωράκη για πάνω από δυο δεκαετίες συμμετέχοντας τόσο στις ζωντανές εμφανίσεις και περιοδείες του συνθέτη, όσο και στα στούντιο των ηχογραφήσεων πάμπολλων κλασικών έργων του.
Το 1978 λοιπόν ο Λάκης Καρνέζης, επικεφαλής λαϊκής ορχήστρας υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, ηχογράφησε για τη μεγάλη γαλλική εταιρία Le Chant du Monde έναν κύκλο δώδεκα ορχηστρικών κομματιών με αρχικό τίτλο "Musique pour bouzouki solo". Και λέω αρχικό τίτλο, γιατί η συγκεκριμένη ηχογράφηση γνώρισε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη διαφορετικές επανεκδόσεις σε Γερμανία και Ελλάδα, για να καταλήξει στον τελικό τίτλο "Ελληνικοί Χοροί". Ο τίτλος αυτός προήλθε από την προσαρμογή του υλικού σε μορφή σουίτας για τα περίφημα Μπαλέτα του 20ου αιώνα του διάσημου Γάλλου χορογράφου Maurice Bejart, ο οποίος ανέβασε το έργο το 1980.
Πρόκειται για μια υπέροχη ορχηστρική διασκευή μερικών κλασικών τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη από τους πρώτους πολυσήμαντους κύκλους τραγουδιών του ("Επιτάφιος", "Πολιτεία", "Αρχιπέλαγος", "Τραγούδι του νεκρού αδελφού", "Θαλασσινά φεγγάρια", "Τραγούδια του αγώνα"). Ο Λάκης Καρνέζης μεγαλουργεί με το υλικό αυτό χαρίζοντας μια άλλη διάσταση στις αριστουργηματικές μελωδίες του συνθέτη. Στην ορχήστρα συμμετέχουν σπουδαίοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο Βαγγέλης Παπαγγελίδης στο μπάσο, ο Μάνος Αβαράκης στο φλάουτο και ο Σταύρος Παπαδόπουλος στην κλασική κιθάρα.
Σημειώνω ότι ο δίσκος γνώρισε τουλάχιστον δύο ψηφιακές επανεκδόσεις. Η πρώτη μοιράστηκε ως premium από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και η δεύτερη, πολύ πιο προσεγμένη, από την FM Records. Εδώ έχουμε την αρχική αναλογική έκδοση που κυκλοφόρησε στη Γαλλία το 1978.

(c) LP | Galata/Le Chant du Monde | 1978 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: lila/tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: