Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Δώρος Γεωργιάδης: Περάσαν 2000 χρόνια (1976)

Το 1976 ο Δώρος Γεωργιάδης, κλείνοντας έναν πρώτο δισκογραφικό κύκλο στη Minos με ελαφρολαϊκού τύπου τραγούδια, μετακινήθηκε στη Philips (Polydor), όπου παρουσίασε το δίσκο "Περάσαν 2000 χρόνια" σε συνεργασία με τον Σταύρο Σιδερά, με τον οποίο μοιράστηκε την ερμηνεία των τραγουδιών. 
Ο Σταύρος Σιδεράς, συνομήλικος και συμπατριώτης του Δώρου Γεωργιάδη, αξίζει μιας μικρής μνείας, γιατί πρόκειται για μια πολυσχιδή καλλιτεχνική προσωπικότητα που ξεκίνησε ως μουσικός και στιχουργός, αλλά στη συνέχεια καταπιάστηκε και με πολλά άλλα πράγματα, όπως η ραδιοφωνική παραγωγή, η σκηνοθεσία και τελικά το μουσικό θέατρο, όπου έδωσε και το σημαντικότερο μέρος του έργου του υπογράφοντας πάμπολλα λιμπρέτα σε μεγάλες παραγωγές ροκ όπερας (όπως οι "Δαίμονες" του Νίκου Καρβέλα).
Επανέρχομαι όμως στο δίσκο, ο οποίος αποτελεί ένα ιδιότυπο μίγμα νεοχριστιανικής ροκ και ποπ σύνθεσης με υπόγεια ηλεκτρονικά και συμφωνικά ηχοχρώματα. Εκ των υστέρων το έργο ηχεί αρκετά αφελές και πομπώδες με μια, ας την πούμε, μεγαλοϊδεατική και επίμονα πεσιμιστική οπτική, αλλά στην εποχή του έκανε ισχυρή εντύπωση και μερικά μέρη του ακούστηκαν πολύ. Άλλωστε η μελωδική φλέβα του συνθέτη είναι κι εδώ εμφανής.
ΥΓ. Ευχαριστώ θερμά τον φίλο Σωφρόνη που βοήθησε αποφασιστικά στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου.
(c) LP | Philips/Polydor | 1976 | πηγή: Σωφρ./d58

3 σχόλια:

Άαβας / d58 είπε...

Ο δίσκος αποκαταστάθηκε και παρουσιάζεται με νέο σύνδεσμο που περιέχει το αρχείο σε βελτιωμένο rip στην πλήρη του μορφή.

Ανώνυμος είπε...

Στην δευτερη ηχογραφηση τα καναλια ειναι ...αναποδα.
Ποιο ειναι το σωστο; Στην πρωτη η στην δευτερη;

Άαβας / d58 είπε...

Το σωστό είναι όπως έχει διορθωθεί το αρχείο τώρα. Μου έχει στείλει και άλλο rip κάποιος φίλος, όπου και πάλι έτσι βγαίνουν τα κανάλια. Επομένως το αρχικό rip πέταξέ το...