Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Νότης Μαυρουδής, Πέτρος Πανδής: Αντάρτικα Νο.2 (1978)

Μετά τα "Αντάρτικα" του Θάνου Μικρούτσικου επιστρέφουμε πάλι στα "Αντάρτικα" του Νότη Μαυρουδή. Πριν από μερικές εβδομάδες λοιπόν σας είχα παρουσιάσει το δίσκο "Τραγούδια από την Ελληνική Αντίσταση" (1974) ερμηνευμένα από τον Πέτρο Πανδή σε μουσική επιμέλεια του σπουδαίου συνθέτη και κορυφαίου κιθαριστή Νότη Μαυρουδή. Τότε λοιπόν είχαμε κάνει και μια μικρή αναφορά σε μια συνέχεια που είχε εκείνη η πρώτη δισκογραφική καταγραφή του συγκεκριμένου υλικού.
Έτσι λοιπόν το 1978 από την εταιρία Motivo, ειδικευμένη στην έκδοση λόγιων έργων Ελλήνων συνθετών, εκδόθηκε ο δίσκος "Τραγούδια μιας εποχής" με την ένδειξη "2" που δήλωνε ότι αποτελούσε τη συνέχεια του ανάλογου περιεχομένου δίσκου του 1974 που προαναφέραμε. Επρόκειτο λοιπόν για μια δεύτερη εργασία του Νότη Μαυρουδή πάνω σε υλικό παρμένο από "αντάρτικα" ή αντιστασιακά τραγούδια, δοσμένο με τη δική του "έντεχνη" οπτική και παιγμένο με την απαράμιλλης ομορφιάς κλασική του κιθάρα και συνοδεία μικρής ορχήστρας. Ερμηνευτής και πάλι ο Πέτρος Πανδής με την έξοχη επικών αποχρώσεων φωνή του.

Σημειώνω ότι η νεότερη ψηφιακή επανέκδοση έχει συμπεριλάβει πλήρεις και τους δυο αρχικούς αναλογικούς δίσκους με συνολικά είκοσι κομμάτια, παρόλο που ο κάθε αναλογικός δίσκος είχε από ένδεκα τραγούδια. Ο λόγος είναι ότι ο δίσκος του 1978 είχε δυο κοινά τραγούδια με το δίσκο του 1974 ("Μαλλιά σγουρά", "Φύσα αγέρα"), τα οποία φυσικά στην ψηφιακή έκδοση μπήκαν από μία φορά.

(c) LP | Motivo | 1978 | πηγή: Ιδομενέας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: