Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Γιάννης Σπανός: Richard Anthony (1968)

Συνεχίζοντας με τα "γαλλικά" τραγούδια του Γιάννη Σπανού σας παρουσιάζω σήμερα ένα ακόμη δισκάκι 7 ιντσών που κυκλοφόρησε το 1968 από την Columbia. Αυτή τη φορά ο συνθέτης συνεργάστηκε με τον αξιόλογο γαλλοαιγύπτιο τραγουδιστή Richard Anthony (1938-2015) με τέσσερα τραγούδια, χαρακτηριστικά κι αυτά της αστείρευτης μελωδικής έμπνευσης του συνθέτη, τα οποία διευθύνει με μαεστρία ο Christian Chevallier.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μια παλιότερη οργανική μελωδία του συνθέτη εδώ ακούγεται για πρώτη φορά σε μορφή τραγουδιού, αυτού που δυο χρόνια αργότερα με τίτλο "Τα χέρια" που ερμήνευσε σπαρακτικά η Βίκυ Μοσχολιού στο δίσκο "Σαββατόβραδο" με ελληνικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο γαλλικός τίτλος του είναι "Un homme en enfer" και η ενορχηστρωτική του γραμμή διαφέρει ριζικά, ενώ στη θέση του οργανικού σόλο του μπουζουκιού υπάρχουν στίχοι που ερμηνεύονται σύμφωνα με το ρυθμικό κρεσέντο στο σημείο αυτό.

(c) Vinyl 7" | Columbia  BRF 1912 | 1968 | πηγή: Rez./π.Αρτ./d58

1 σχόλιο:

blackpepper είπε...

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για αυτά τα τραγούδια που μας προσφέρετε. Δεν υπάρχουν πια ούτε στη Γαλλική αγορά ούτε αλλού στο νετ. Οι ελληνικοί στίχοι στα "χέρια", τολμώ να πω ότι στην εποχή τους εντυπωσίασαν αλλά όσο περνάνε τα χρόνια φαντάζουν γραφικοί. Όσο κι αν βαδίζουν στην παράδοση του δημοτικού τραγουδιού γύρω απ' το θάνατο, δυσκολεύομαι να ευχαριστηθω τη φράση "το χώμα σα αγκαλιάζουνε σπαρμένα στη γη".
Καταληγοντας διαπιστώνω για μια φορά ακόμη ότι με εξαίρεση τα τραγούδια της Β.Β. τα γαλλικά τραγούδια του χαρισματικού σύνθετη τραγουδοποιού και πιανίστα Γιάννη Σπανού, είναι κατά τι λιγότερο ξεχωριστά από τα Ελληνικά.