Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Βασίλης Τσιτσάνης: Το Χάραμα, Τραγούδια και Ταξίμια (1980)

Κλείνω το αφιέρωμά μου στον Βασίλη Τσιτσάνη με ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο που διασώζει την αυθεντική ατμόσφαιρα από τις ζωντανές βραδινές εμφανίσεις του μεγάλου βάρδου λίγο πριν από το θάνατό του. Πρόκειται για μια ζωντανή ηχογράφηση στο ιστορικό μαγαζί "Το Χάραμα", όπου ο Τσιτσάνης πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του παίζοντας ασταμάτητα και τραγουδώντας ο ίδιος τα σπουδαία τραγούδια του, συχνά με τη σύμπραξη πολλών τραγουδιστών, κυρίως νεότερων. Το Χάραμα ήταν το στέκι που συχνά επισκεπτόταν κι ο Γιάννης Τσαρούχης συμμετέχοντας με τον δικό του τρόπο στη μουσική μυσταγωγία που συντελούνταν στον ιστορικό αυτό χώρο.
Τον Φλεβάρη λοιπόν του 1980 βρέθηκε στο Χάραμα ο εθνομουσικολόγος Simha Arom ως απεσταλμένος της Unesco και κατέγραψε ζωντανά το πρόγραμμα του Τσιτσάνη που περιλάμβανε τα κλασικά του τραγούδια και πολλά αυτοσχεδιαστικά "διαλείμματα", τα περίφημα ταξίμια του που φαίνεται πως καθήλωσαν τον ξένο ερευνητή! Το υλικό αυτής της ηχογράφησης εκδόθηκε την ίδια χρονιά από τη μικρή δισκογραφική εταιρία Venus, ενώ το 1987 κυκλοφόρησε στη Γαλλία ο ψηφιακός δίσκος "Hommage a Tsitsanis" με επιλεγμένα μέρη της ίδιας ζωντανής ηχογράφησης.
Η ελληνική έκδοση του 1980 είχε τίτλο "Το Χάραμα, Τραγούδια και Ταξίμια" και περιλάμβανε δύο αναλογικούς δίσκους με το πλήρες υλικό της ιστορικής αυτής ηχογράφησης. Τραγουδά και παίζει μπουζούκι ο ίδιος ο Τσιτσάνης, ενώ παίζουν μαζί του ο Γιάννης Δέδες κιθάρα και ο Μπάμπης Μαλλίδης μπαγλαμά. Στα φωνητικά συνοδεύει τον συνθέτη η Ελένη Γεράνη. Αυθεντικές ερμηνείες σπάνιας ειλικρίνειας και βαθιάς συγκίνησης. Ένα αληθινό ντοκουμέντο...

(c) 2LPs | Venus | 1980 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομ./d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορισμένα τραγούδια που αναφέρονται στο οπισθόφυλλο του δίσκου δεν υπάρχουν ή μήπως κάνω λάθος;;;

Άαβας / d58 είπε...

Υπάρχουν όλα φυσικά!
Πρόσεξε απλώς ότι ορισμένα tracks περιέχουν περισσότερα του ενός κομμάτια.