Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Βασίλης Τσιτσάνης: Συννεφιασμένη Κυριακή (1965)

Λέγαμε χθες ότι ο Βασίλης Τσιτσάνης πρωτοστάτησε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60 στην αναβίωση του ρεμπέτικου τραγουδιού μέσα από τη συστηματική επανεκτέλεση κλασικών τραγουδιών από τη δεκαετία του '30 ως τα μέσα του '50 με πιο διαυγείς ηχογραφήσεις, μονοφωνικές ή στερεοφωνικές, και φρέσκες ενορχηστρώσεις που συμβάδιζαν με τον ανανεωμένο ήχο της εποχής.
Το 1965 λοιπόν η ΕΜΙ παρουσίασε τη "Συννεφιασμένη Κυριακή", τον πρώτο ουσιαστικά προσωπικό δίσκο 33 στροφών του Βασίλη Τσιτσάνη με δώδεκα κλασικά και αγαπημένα τραγούδια του σε νέες εκτελέσεις, ερμηνευμένα από τα μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου που διέθετε η κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρία στο οπλοστάσιό της. Ιδού: Στέλιος Καζανζτίδης, Μαρινέλλα, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρεπάνης. Μαζί τους σε πολλά τραγούδια κάνει δεύτερη φωνή ο ίδιος ο Τσιτσάνης.
Η μικρή αυτή ανθολογία από το ανεξάντλητο θησαυροφυλάκιο των τραγουδιών του μεγάλου δημιουργού περιλαμβάνει μερικές πραγματικά οριακές στιγμές του έργου του, όπως τη μυθική "Συννεφιασμένη Κυριακή", την "Αχάριστη", την "Αρχόντισσα", τα "Καβουράκια" και άλλα. Κυριαρχεί ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου μαζί με χασάπικα και χασαποσέρβικα. Αθάνατα τραγούδια, αθάνατες ερμηνείες!

(c) LP | EMI/Regal | 1965 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομενέας/d58 

Δεν υπάρχουν σχόλια: