Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Γιάννης Σπανός: Pia Colombo (1965)

Ολοκληρώνω σήμερα τον πρώτο κύκλο παρουσίασης των "γαλλικών" τραγουδιών του Γιάννη Σπανού που ηχογραφήθηκαν στη Γαλλία κατά τη δεκαετία του '60 με μεγάλα ονόματα της γαλλικής μουσικής σκηνής, μερικά μάλιστα σε πολλαπλές εκτελέσεις, ενώ αρκετά απ' αυτά έγιναν παράλληλα ή λίγο αργότερα γνωστά σ' εμάς μέσα από την ελληνική προσαρμογή και επανεκτέλεσή τους στα χρόνια του "Νέου Κύματος" και μετέπειτα.
Σήμερα λοιπόν θα σταθώ στη σύντομη συνεργασία του Γιάννη Σπανού με μια από τις μεγάλες ιέρειες του γαλλικού τραγουδιού, κινηματογράφου και θεάτρου, τη μυθική Pia Colombo (1934-1986), ιταλικής καταγωγής, η οποία μεσουράνησε στην καλλιτεχνική ζωή της Γαλλίας από τα μέσα του '50 για σχεδόν τρεις δεκαετίες έχοντας πολυάριθμες σκηνικές παρουσίες σε έργα του Μπρεχτ και άλλων δραματουργών, αλλά και ερμηνεύοντας σπουδαία τραγούδια των σημαντικότερων δημιουργών της μεταπολεμικής εποχής όπως ο Kurt Weill, o Hanns Eisler, o Georges Brassens, o Jacques Brel, αλλά και ο σύζυγός της Maurice Fanon.
Το 1965 η Pia Colombo ηχογράφησε ένα 45άρι extended με τέσσερα εξαιρετικά τραγούδια. Η μία πλευρά του δίσκου περιλαμβάνει δύο συνθέσεις των Maurice Fanon και Jean-Pierre Lang. Στην άλλη πλευρά έχουμε δυο πανέμορφα τραγούδια του Γιάννη Σπανού ("C'est peu de dire", "Je t' appantiens") σε στίχους των Jean-Naty Boyer και Maurice Fanon. Το πρώτο απ' αυτά έγινε γνωστότερο λίγο αργότερα με μια πιο μοντέρνα εκτέλεση από τη Cristina (1968), αλλά οι ερμηνείες της Pia Colombo είναι αξεπέραστες.
Διευκρινίζω ότι η Pia Colombo ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια του υπέροχου "Λιναρντό" του Γιάννη Σπανού σε μια ηχογράφηση του 1964, το οποίο σε δεύτερη εκτέλεση ερμήνευσε και ο Marcel Rothel (1965), περισσότερα από δέκα χρόνια δηλαδή πριν το μάθουμε εμείς στην ελληνική του εκδοχή από τη Χαρούλα Αλεξίου.

(c) Vinyl 45'' | Festival FX45-1443 | 1965 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: π.Αρτ/d58

1 σχόλιο:

Lilalilak είπε...

Και το ανέκδοτο στη δική της εκτέλεση Linardo,που βγήκε το 2010 τελικά σ αυτό το cd https://www.discogs.com/Pia-Colombo-Inédits-1964-Enregistrements-Originaux-1957-1959/release/7242242 .