Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ηλίας Ανδριόπουλος: Τα τελευταία σήματα (1986)

Η πορεία του αξιόλογου συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου στο ελληνικό τραγούδι έχει αφήσει ένα ισχυρό και διαχρονικό αποτύπωμα με αρκετούς ιδιαίτερα σημαντικούς κύκλους τραγουδιών που συνδυάζουν περίτεχνα το έντεχνο με το καθαρά λαϊκό στοιχείο. Από τους κύκλους αυτούς ο ίδιος ο συνθέτης έχει αντλήσει υλικό για δυο πολύ ενδιαφέροντες ορχηστρικούς δίσκους που μας χάρισε στα χρόνια της μεγάλης του ακμής, τη δεκαετία του '80. Ο πρώτος είχε τίτλο "Τα λαϊκά μου" (1980) και στηρίχθηκε στους κύκλους "Γράμματα στον Μακρυγιάννη" (1979) και "Λαϊκά προάστια" (1980).
Το 1986 λοιπόν επανέλαβε την ίδια ιδέα με τον ορχηστρικό δίσκο "Τα τελευταία σήματα" αντλώντας αυτή τη φορά το μελωδικό υλικό από τα έργα "Προσανατολισμοί" (1984) και "Ξένες πόρτες" (1985). Δεκαπέντε οργανικά θέματα εξαιρετικά ενορχηστρωμένα που αναδεικνύουν το πολύ εμπνευσμένο μελωδικό υπόβαθρο των τραγουδιών αυτών. Ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο:
Τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΗΜΑΤΑ δεν γράφτηκαν για να εξυπηρετήσουν διασκεδαστικές διαθέσεις. Φιλοδοξούν να ψυχαγωγήσουν σωστά αυτούς που ακούν μουσική. Το κάθε τραγούδι έχει πολλές όψεις αθέατες και δυσδιάκριτες, αρκεί η δική μου και η δική σας ευαισθησία να διαθέτει υγεία. Γιατί σίγουρα υπάρχει μια αίσθηση διαφορετική στα τραγούδια μου και αυτή θέλω να φέρω στην επιφάνεια με το δίσκο αυτό... Υπάρχουν και τα μουσικά όργανα, η ορχήστρα, που μπορεί από μόνη της να δώσει διαφορετικά μουσικά χρώματα και εικόνες ψηλαφώντας και αγγίζοντας αυτά που άγγιξαν ή δεν άγγιξαν οι φωνές".
(c) LP | Lyra | 1986 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: