Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Στράτος Διονυσίου Νο.3 (1971)

Ο Στράτος Διονυσίου (1934-1990) ανήκει στη γενιά των μεγάλων λαϊκών τραγουδιστών που ανέδειξε η γόνιμη δεκαετία του '60. Ξεκίνησε να ηχογραφεί κλασικά λαϊκά τραγούδια στα τέλη του '50, ενώ συμμετείχε στο επιτελείο των ερμηνευτών που επιστράτευσαν οι παλιοί ρεμπέτες, κυρίως ο Βασίλης Τσιτσάνης, στα πρώτα χρόνια του '60, όταν άρχισε η μαζική επανεκτέλεση και επανακυκλοφορία των παλιών ρεμπέτικων τραγουδιών. 
Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο ολοκληρωμένο προσωπικό του δίσκο στην Columbia εγκαινιάζοντας τη σπουδαία συνεργασία του με τον Άκη Πάνου, ενώ την ίδια εποχή τραγούδησε το πιο εμβληματικό ίσως τραγούδι της καριέρας του, το συγκλονιστικό ζεϊμπέκικο "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου" των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, το οποίο και τον ανέβασε μεμιάς στην κορυφή του πενταγράμμου, όπου διατηρήθηκε μέχρι τα πρώτα χρόνια του '70, για να ακολουθήσει μια οδυνηρή προσωπική του περιπέτεια που επέφερε ισχυρό πλήγμα στην εικόνα του και διέκοψε για ένα διάστημα την καριέρα του. 
Παρόλα αυτά κατάφερε μερικά χρόνια αργότερα, χάρις στην υποστήριξη του Μάτσα, να επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο και να ακολουθήσει η δεύτερη και πιο πετυχημένη εμπορικά περίοδος της καριέρας του που διακόπηκε βίαια το 1990 με τον πρόωρο θάνατό του.
Ο δίσκος "Στράτος Διονυσίου" (αρ. 3) κυκλοφόρησε το 1971 και περιλαμβάνει μερικά πολύ γνωστά τραγούδια του μεγάλου ερμηνευτή. Κάποια απ' αυτά ("Ο παλιατζής", "Αγάπη μου επικίνδυνη") αποτέλεσαν τεράστια λαϊκά σουξέ της εποχής. Ο Αντώνης Ρεπάνης υπογράφει τα μισά τραγούδια του δίσκου, ενώ τα υπόλοιπα γράφτηκαν από τους Αντώνη Κατινάρη, Γιάννη Καραμπεσίνη και Μίμη Πλέσσα (το ωραιότατο "Όπως φεύγαν τα καράβια"). Δύο μάλιστα τραγούδια είναι γραμμένα από τον ίδιο τον Στράτο.

(c) LP | EMI/Columbia | 1971 | πηγή: tzil/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: