Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Βασίλης Τσιτσάνης: Αυθεντικές Εκτελέσεις 1937-1983 (1987)

Βασίλης Τσιτσάνης (1915-1984). Ο ογκόλιθος του αυθεντικού λαϊκού μας τραγουδιού. Ο ανεξάντλητος δημιουργός που πήρε το ρεμπέτικο από την ανυποληψία και το περιθώριο, για να το αναγάγει σε υψηλή και αυθεντική τέχνη, έτσι που ένας Γιάννης Τσαρούχης - προφανώς βέβαια σε μια έξαρση ενθουσιασμού - να δηλώνει ότι ο Τσιτσάνης υπήρξε η μοναδική ίσως απόδειξη ότι έχουμε πολιτισμό!
Τι να πρωτοπεί λοιπόν κανείς για τον κορυφαίο αυτό λαϊκό δημιουργό που να μην έχει ήδη ειπωθεί άπειρες φορές; Νιώθω και προσωπικά μια κρυφή περηφάνια που καταγόταν κι από τη γενέθλια γη μου, τα Τρίκαλα, τα οποία αξίζει να το τονίζουμε ότι ανέδειξαν τρεις μέγιστους στυλοβάτες του λαϊκού τραγουδιού, τον Βασίλη Τσιτσάνη δηλαδή, τον Απόστολο Καλδάρα και τον Κώστα Βίρβο! 
Ο Τσιτσάνης βρέθηκε στην Αθήνα το 1936, για να σπουδάσει νομικά, αλλά αμέσως τον κέρδισε η παιδική του αγάπη για τη μουσική. Εκείνη λοιπόν τη σημαδιακή χρονιά που ο τόπος περνούσε στο σκοτάδι της μεταξικής δικτατορίας ο νεαρός μπουζουξής ηχογράφησε στην Odeon του Μίνωα Μάτσα το πρώτο του τραγούδι με ερμηνεύτρια τη Γεωργία Μηττάκη. Τίτλος του: "Σ' έναν τεκέ μπουκάρανε". Λίγο αργότερα τραγούδησε μερικά από τα πρώτα του τραγούδια ακόμη και η Ισπανίδα υψίφωνος Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, η οποία υπήρξε η πρώτη δασκάλα της Μαρίας Κάλλας! Οι κυριότεροι ερμηνευτές του στα προπολεμικά χρόνια ήταν ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Στελλάκης Περπινιάδης και κυρίως ο αξεπέραστος Στράτος Παγιουμτζής, η κορυφαία φωνή του ρεμπέτικου. 
Στα χρόνια της γερμανικής κατοχής ο Τσιτσάνης βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρούσε για 3-4 χρόνια το ιστορικό "Ουζερί Τσιτσάνη", στο οποίο ακούστηκαν για πρώτη φορά μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια του, κάμποσα από τα οποία αναφέρονταν στη μακεδονική πρωτεύουσα. Στα χρόνια του Εμφυλίου επέστρεψε στην Αθήνα συνεχίζοντας
ακάθεκτος να ηχογραφεί αριστουργηματικά τραγούδια με φωνές, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, ο Πρόδρομος Τσαουσάκης και πάνω απ' όλους η μοναδική Μαρίκα Νίνου, η μεγάλη μούσα του συνθέτη στα χρόνια του '50. 
Στη δεκαετία του '60 πρωτοστάτησε στην αναβίωση του ρεμπέτικου μέσα από δόκιμες επανεκτελέσεις με νεότερες φωνές, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πάνος Γαβαλάς, η Πόλυ Πάνου, η Χαρούλα Λαμπράκη και άλλοι, ενώ συνέχισε και στη μετέπειτα εποχή προσαρμόζοντας τη μουσική του στο νέο ύφος του τραγουδιού συνεργαζόμενος με τραγουδιστές, όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Γιώργος Νταλάρας, η Αλεξάνδρα, η Λιζέτα Νικολάου και η Δήμητρα Γαλάνη. Πέθανε ουσιαστικά πάνω στο πάλκο παίζοντας και τραγουδώντας στο ιστορικό "Χάραμα" μέχρι την τελευταία στιγμή!!!
Το 1987 η EMI/Columbia έδωσε στην κυκλοφορία μια ολοκληρωμένη συλλογή δέκα αναλογικών δίσκων με τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη στις αυθεντικούς τους εκτελέσεις που καλύπτουν όλη τη δημιουργική του περίοδο από το 1937 ως το 1983, από την εποχή του γραμμόφωνου και των 78 στροφών μέχρι το βινύλιο των 45 και 33 στροφών. Το υλικό ταξινομείται με χρονολογική σειρά και φτάνει μέχρι τις τελευταίες ζωντανές ηχογραφήσεις του συνθέτη. Φυσικά στην ερμηνεία αυτών των μεγάλων τραγουδιών παρελαύνει όλο το ελληνικό πεντάγραμμο, όπως: Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Κηρομύτης, Πρόδρομος Τσαουσάκης, Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Στελλάκης Περπινιάδης, Ρένα Στάμου, Μαρίκα Νίνου, Καίτη Γκρέυ, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Χαρούλα Λαμπράκη, Βίκυ Μοσχολιού, Λιζέτα Νικολάου, Δήμητρα Γαλάνη.

Σημειώνω ότι η σπουδαία αυτή σειρά επανεκδόθηκε και ψηφιακά σε πέντε γεμάτους ψηφιακούς δίσκους με είκοσι τραγούδια ο καθένας περιορίζοντας όμως σημαντικά το υλικό της δεκαπλής αναλογικής κασετίνας.

(c) 10LPs | EMI/Columbia | 1987 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ | ΜΕΡΟΣ 1 | ΜΕΡΟΣ 2 | ΜΕΡΟΣ 3 | ΜΕΡΟΣ 4 | ΜΕΡΟΣ 5
πηγή: Ιδομενέας/d58

7 σχόλια:

Νίκος Τσιτωνάκης είπε...

Τα συγχαρητήρια μου , όπως πάντα !
Καθώς και στον άγνωστο φίλο Ιδομενέα που με συνέπεια βλέπω να προσφέρει ανοιχτόχερα !

ΧΡΟΝΗΣ είπε...

Υπάρχει μια διχογνωμία για το αν η Ελβίρα ντε Ιντάλγκο και η Ελβίρα Κάκκη ήταν διαφορετικά πρόσωπα ή όχι. Προσωπικά πείθομαι ότι ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε πάρα πολύ! Πραγματικά μοναδική συλλογή! Μακης

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει πλέον η διχογνωμία για το αν Ελβίρα ντε Ιντάλγκο και η Ελβίρα Κάκκη ήταν διαφορετικά πρόσωπα ή όχι. Τα ξεκαθάρισε όλα ο γιος της Ελβίρας Κάκκη, ο Frederic Kakis. Η Ελβίρα Κάκκη γεννήθηκε το 1900 στην Καβάλα και ήταν εβραϊκής καταγωγής. Το πατρικό της ήταν Μπενμαγιόρ. Το 1919 παντρεύτηκε τον Αιμίλιο Κάκκη κι εγκαταστάθηκαν στη Δράμα. Η Ελβίρα Κάκκη πέθανε το 1987 στο Mountain View της Καλιφόρνιας.

Ανώνυμος είπε...

Το link δεν λειτουργεί πλέον το ξέρετε;

Άαβας / d58 είπε...

Δεν ξέρω τι έχει συμβεί. Σε λίγο πάντως θα δώσω νέους συνδέσμους...

Άαβας / d58 είπε...

Οι σύνδεσμοι ανανεώθηκαν...