Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Τραγούδια από το θέατρο (1988)

Σχεδόν όλοι οι συνθέτες τραγουδιών έχουν καταπιαστεί και με τη σκηνική μουσική, είτε για τον κινηματογράφο, είτε για το θέατρο, γιατί η ενασχόληση αυτή ήταν πιο αποδοτική για τις βιοποριστικές τους ανάγκες. Πολύ συχνά μάλιστα οι εργασίες τους στον τομέα αυτό ήταν υψηλών προδιαγραφών, αν και σπάνια έχει φτάσει μέχρι τη δισκογραφία, πράγμα που συμβάλλει δυστυχώς καταλυτικά στην υποβάθμιση του ενδιαφέροντος από το κοινό, ενώ είναι δεδομένο ότι στα αρχεία των δημιουργών μας κρύβονται συχνά ένα σωρό άγνωστα αριστουργήματα. Κορυφαία περίπτωση αποτελεί βέβαια ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, του οποίου η κινηματογραφική μουσική (εν μέρει) και η θεατρική (εν πολλοίς) παραμένει άγνωστη και δυστυχώς αναξιοποίητη. Ίσως η πιο ευνοημένη στον τομέα αυτό είναι η σπουδαία Ελένη Καραΐνδρου που ευτύχησε όλη η κινηματογραφική της μουσική να περάσει στη δισκογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί και σημαντικά μέρη της πλούσιας θεατρικής της μουσικής.
Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες πάντα μια δισκογραφική έκδοση με θεατρική μουσική είναι ευπρόσδεκτη και καλύπτει μέρος του τεράστιου κενού. Μια τέτοια έκδοση λοιπόν έχουμε σήμερα, η οποία κυκλοφόρησε το 1988 από τη Lyra με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Τραγούδια από το θέατρο". Περιλαμβάνει δώδεκα εξαιρετικά θέματα θεατρικής μουσικής που καλύπτουν έναν ευρύτατο χρονικό ορίζοντα από τη δεκαετία του '50 μέχρι τα μέσα του '80. Ανθολογούνται τα βασικά μουσικά θέματα που γράφτηκαν για κλασικές θεατρικές παραστάσεις του ελληνικού ή διεθνούς ρεπερτορίου. Αναφέρω μερικές: "Ο ματωμένος γάμος", "Ο κύκλος με την κιμωλία" και "Λυσιστράτη" με μουσική Μάνου Χατζιδάκι, "Ένας Όμηρος" του Μίκη Θεοδωράκη, "Μουσική πράξη στον Μπρεχτ" του Θάνου Μικρούτσικου, "Θυμήσου τον Σεπτέμβρη" του Γιάννη Σπανού κ.ά. Πολλά από αυτά τα έργα μάλιστα έχουν αποδοθεί στα ελληνικά από μεγάλους μας ποιητές, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Νίκος Γκάτσος.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν τραγουδιστές συχνά πολύ διαφορετικού ύφους, όπως: Μίκης Θεοδωράκης, Μελίνα Μερκούρη, Γιώργος Μούτσιος, Σπύρος Σακκάς, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Πόπη Αστεριάδη, Μαρία Δουράκη, Νίκος Παπάζογλου και άλλοι.

(c) LP | Lyra | 1988 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: