Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Ο Αρμάος παίζει στη λατέρνα Θεοδωράκη-Χατζιδάκι (1978)

Ο Νίκος Αρμάος (1890-1979) υπήρξε εμβληματική μορφή της ελληνικής παραδοσιακής οργανοπαιξίας και οργανοποιίας, ταυτισμένος απόλυτα με τη λατέρνα, ένα όργανο που προπολεμικά ήταν από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα, όπου πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με πρώτο λατερνατζή τον Ιωσήφ Αρμάο, πατέρα του Νίκου.
Ο Νίκος Αρμάος δεν ήταν λατερνατζής με την έννοια του περιφερόμενου μουσικού στις γειτονιές ή στα πανηγύρια, όπως φανταζόμαστε έναν εκτελεστή αυτού του οργάνου σύμφωνα με τη γραφική εικόνα που μας άφησαν οι δυο περίφημες ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου με τον Αυλωνίτη και τον Φωτόπουλο! 
Στην πραγματικότητα ο Αρμάος ήταν ο τεχνίτης της λατέρνας που με την απαράμιλλη μαστοριά του έβαζε τις μελωδίες στο όργανο, είτε δικές του (λέγεται ότι έγραψε πάνω από 2000 δικές του μελωδίες), είτε διασκευές γνωστών τραγουδιών του καιρού του. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της εξειδικευμένης σχέσης του με το όργανο μας άφησε και μερικές ηχογραφήσεις στα πολύ προχωρημένα χρόνια της ζωής, όπως ο παρών δίσκος που εκδόθηκε το 1978 από τη Minos και περιλαμβάνει δώδεκα πασίγνωστες μελωδίες των δύο κορυφαίων συνθετών μας, έξι του Μίκη Θεοδωράκη κι άλλες έξι του Μάνου Χατζιδάκι. Ο ήχος αποπνέει έντονα νοσταλγικό χρώμα και δίνει μια εντελώς διαφορετική διάσταση στις εξαίσιες αυτές λαϊκές μελωδίες.

(c) LP | Minos | 1978 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: tzil./d58

1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Αααααααααχ!!!!!Και να χα μια λατερνα!!!!