Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Κώστας Καπνίσης: Παπαφλέσσας (1990)

Μιας και πιαστήκαμε λοιπόν με τη δισκογραφία του 1821, ιδού ένας δίσκος που αναφέρεται στην Επανάσταση και προέρχεται από τον ελληνικό κινηματογράφο. Οφείλω να πω βέβαια ότι στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ιδιαίτερα μέσα στη δεκαετία του '60, άνθισε η ιστορική κινηματογραφία με κύριες θεματικές πηγές το 1821 και τη γερμανική κατοχή. Η κορύφωση σημειώθηκε στα χρόνια της χούντας με τις αλλεπάλληλες ιστορικές υπερπαραγωγές της εταιρίας Τζέιμς Πάρις. Και φυσικά η μουσική ήταν ένα από τα κύρια στοιχεία των ταινιών αυτών.
Ο Κώστας Καπνίσης (1920-2007) υπήρξε ο κυριότερος συνθέτης που υπηρέτησε μουσικά αυτό το είδος κινηματογράφου. Επηρεασμένος από τα μεγάλα χολιγουντιανά έπη που είχαν κυριαρχήσει κατά τη δεκαετία του '50, έγραψε επανειλημμένα μουσικές για ανάλογες ελληνικές υπερπαραγωγές επιστρατεύοντας τη στέρεη γνώση του για τη συμφωνική μουσική, έστω κι αν δεν είχε στη διάθεσή του μεγάλα ορχηστρικά σύνολα για την εκτέλεση των συνθέσεών του. Ειδικότερα σε ταινίες αναφερόμενες στο 1821 είχε συχνή παρουσία, όπως οι ταινίες "Μπουμπουλίνα", "Σουλιώτες" και "Παπαφλέσσας".
Έχουμε λοιπόν σήμερα τη μουσική του Κώστα Καπνίση για την επική ταινία της Finos Film / James Paris "Παπαφλέσσας" που γυρίστηκε το 1971 σε σενάριο Πάνου Κοντέλη και σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου. Η ταινία παίχτηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε τρία βασικά βραβεία. Στο καστ της ταινίας βρίσκουμε πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα του κινηματογράφου, όπως ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Χρήστος Πολίτης, ο Άγγελος Αντωνόπουλος και ο Στέφανος Στρατηγός. 
Το soundtrack περιλαμβάνει 18 ορχηστρικά θέματα συμφωνικών αποχρώσεων με ηχοχρώματα που άλλοτε παραπέμπουν στο δημοτικό τραγούδι κι άλλοτε στην Ανατολή. Η μουσική αυτή παρέμεινε ανέκδοτη μέχρι το 1990, όταν και εκδόθηκε με την επιμέλεια του ηθοποιού Μάκη Δελαπόρτα. 
 (c) LP | Lyra | 1990 | mp3 | Εξώφυλλα
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ
πηγή: Ιδομ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: