Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Λήδα & Σπύρος: Χαμένο τίποτα δεν πάει (1974)

Στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην πρώτη τους δισκογραφική κατάθεση το 1972 με το άλμπουμ "Ηλεκτρικός αποσπερίτης" μέχρι την κυκλοφορία της δεύτερης δουλειάς τους το 1974, το υπέροχο ντούο Λήδα και Σπύρος έδειξαν μια μεγάλη κινητικότητα συμμετέχοντας δυο συνεχόμενες χρονιές στο δημοφιλέστατο τότε Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, πρώτα το 1973 με το τραγούδι "Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου" και την επόμενη χρονιά με το "Έλα να δεις τον τόπο μου", τα οποία κυκλοφόρησαν αρχικά σε 45άρια, αλλά και στα αντίστοιχα φεστιβαλικά άλμπουμ.
Το 1974 λοιπόν, πολύ ωριμότεροι πλέον, ηχογράφησαν το δεύτερο και τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο "Χαμένο τίποτα δεν πάει" με ένδεκα εξαιρετικά τραγούδια γραμμένα σε ένα σύνθετο μουσικό ύφος που έχει ενσωματώσει στοιχεία ροκ και φολκ μουσικής ξεπερνώντας κατά πολύ το ανάλαφρο ποπ ύφος της εποχής. 
Τα εννιά από τα ένδεκα τραγούδια υπογράφονται μουσικά από τους δύο καλλιτέχνες, ενώ οι στίχοι ανήκουν και πάλι στον Ανδρέα Αγγελάκη. Υπέροχες μπαλάντες που δεν έχουν χάσει τίποτε από την ομορφιά τους στο πέρασμα του χρόνου. Τα περισσότερα τραγούδια μάλιστα ακούστηκαν πολύ στον καιρό τους, όπως τα: "Όταν θα γεννηθεί ο γιος σου", "Αστέρια στον Ευρώτα", "Γέρο Νώε", "Σαν βγάζεις το καπέλο σου". Θεωρώ όμως ότι το ομότιτλο τραγούδι είναι μακράν το κορυφαίο κι ένα από τα εκλεκτότερα διαμάντια εκείνης της γόνιμης δεκαετίας του ελληνικού τραγουδιού. Το εντυπωσιακό κρεσέντο του ρεφρέν βασίζεται εν μέρει στο τραγούδι "Samba del Che" του θρυλικού Χιλιανού τραγουδοποιού Victor Jara. Δεν κρύβω επίσης την αδυναμία μου για το τρυφερό νανούρισμα "Δυο φύλλα δροσερά".
Αξιοσημείωτο επίσης ότι ο δίσκος συμπληρώνεται με δύο ισπανόφωνα τραγούδια σε ποίηση του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda, τα οποία είχαν κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα στο εξωτερικό με τη φωνή της μεγάλης Δανάης, η οποία και τα συνέθεσε.

ΥΓ. Το 1982 η Philips εξέδωσε ένα αναμνηστικό άλμπουμ για τους δυο σπουδαίους καλλιτέχνες με τίτλο "Έλα να δεις τον τόπο μου" βασισμένο στο υλικό των δύο δίσκων τους "Ηλεκτρικός αποσπερίτης" (1972) και "Χαμένο τίποτα δεν πάει" (1974).

(c) LP | Philips | 1974 | πηγή: Mak/d58

1 σχόλιο:

n0str0 είπε...

Για μια ακομη φορα,το θεμα καταπληκτικο.
Σ'ευχαριστω φιλε μου