Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Η Μαρία Δημητριάδη στη Βουλγαρία (1979)

Το καλοκαίρι του 1979 η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια Μαρία Δημητριάδη (1950-2009) πραγματοποίησε μια σειρά συναυλιών μαζί με τον νεαρό τότε τραγουδιστή Κώστα Θωμαΐδη ερμηνεύοντας τραγούδια από τη σπουδαία της θητεία στο ελληνικό τραγούδι με συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Γιάννη Μαρκόπουλου, αλλά και του Μάνου Λοΐζου και του Διονύση Σαββόπουλου, αν και δεν είχε ποτέ ως τότε ηχογραφήσει πρωτότυπα τραγούδια των δύο τελευταίων.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των συναυλιών βρέθηκε και σε ένα φεστιβάλ νεολαιών στην πόλη Blagoegrad της Βουλγαρίας, όπου παρουσίασε το πρόγραμμά της γνωρίζοντας την αποθέωση του κοινού. Η επιτυχία αυτή παρακίνησε κάποιους αρμόδιους του φεστιβάλ να ζητήσουν από την τραγουδίστρια να ηχογραφήσει στο στούντιο μια επιλογή από τα τραγούδια του προγράμματός της, πράγμα που όντως συνέβη κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση ενός άγνωστου στην Ελλάδα δίσκου 33 στροφών για λογαριασμό της βουλγαρικής δισκογραφικής εταιρίας Balkanton. Ο δίσκος πήρε για τίτλο το όνομά της τραγουδίστριας στην ξενόγλωσση εκδοχή του: "Maria Dimitriadi". Η ίδια ερμήνευσε το κύριο σώμα του υλικού, ενώ ένα τραγούδι απέδωσε ο Κώστας Θωμαΐδης.
Λίγα από τα τραγούδια αυτής της ηχογράφησης προέρχονται από το προσωπικό ρεπερτόριο της Δημητριάδη, κυρίως μερικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τον κύκλο "Τα λαϊκά" και του Θάνου Μικρούτσικου από τα "Πολιτικά τραγούδια". Τα περισσότερα είναι επανεκτελέσεις κλασικών τραγουδιών που ηχογραφήθηκαν αρχικά με άλλες φωνές, όπως τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου και του Μάνου Λοΐζου. Ο Κώστας Θωμαΐδης παίζει μπουζούκι και τραγουδά, ο Τόλης Πιπεράς κρουστά, ο Κώστας Γεωργίου κιθάρα, ο Ανδρέας Μικρούτσικος μπάσο, ο Θανάσης Νικόπουλος πιάνο και ο Ανδρέας Τσέγας πλήκτρα.

Δεν το έχω κρύψει ποτέ ότι γενικά δυσκολεύομαι να ξεφύγω από τη μαγεία της πρώτης εκτέλεσης των τραγουδιών, αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω τη συγκίνηση που προκαλεί το άκουσμα κάθε ερμηνείας της σπουδαίας αυτής τραγουδίστριας που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή. Ανεξάντλητο πάθος και απαράμιλλη εκφραστική δύναμη είναι τα κύρια στοιχεία των ερμηνειών της που την καθιστούν ακαταμάχητη!

(c) LP | Balkanton | 1979 | πηγή: Nikos

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κα-τα-πλη-κτι-κο!

Little Bill είπε...

Θερμες ευχαριστίες

ΑΧΙΛΛΕΑΣ είπε...

Για άλλη μια φορά μας εκπλήσσεις ευχάριστα.

Στράτος είπε...

Συγκλονιστική ερμηνεύτρια.....ευχαριστούμε κύριε Δημήτρη...