Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020

Αργύρης Κουνάδης: Παραλογές (1975)

Με το δίσκο "Παραλογές" που κυκλοφόρησε το 1975 ολοκληρώνεται η τρίχρονη συνεργασία του συνθέτη Αργύρη Κουνάδη με την εταιρία Lyra, όπου κατέθεσε και τις δύο προηγούμενες δουλειές του ("Δεν περισσεύει υπομονή", "Ρόδα είναι και γυρίζει").
Αυτή μάλιστα είναι η δεύτερη συνεργασία του Αργύρη Κουνάδη με τον στιχουργό Βαγγέλη Γκούφα, η οποία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια με δυο ακόμη δίσκους ("Εν Αθήναις", "Μακρινή γειτονιά").
Ο κύκλος τραγουδιών "Παραλογές" νομίζω πως αποτελεί την κορύφωση της προσφοράς του συνθέτη στο χώρο του απλού τραγουδιού, γιατί περιέχει πανέμορφα τραγούδια με έντονα μελωδικό χρώμα, ενώ η στιχουργική του Γκούφα, εμποτισμένη με τους χυμούς της ελληνικής παράδοσης, μας χαρίζει εξαιρετικά ποιητικά ξέφωτα με διαχρονικές μνήμες ιστορικών εμπειριών διαπλεγμένες με στοιχεία της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι τυχαίος λοιπόν ο τίτλος του δίσκου που παραπέμπει στο ομώνυμο είδος αφηγηματικών δημοτικών τραγουδιών (παραλογές).
Ο δίσκος ευτύχησε επίσης να έχει υπέροχες ερμηνείες με επικεφαλής την Ελένη Βιτάλη, η οποία αποδίδει τα περισσότερα τραγούδια με χάρη και φρεσκάδα ζηλευτή. Υπήρξε άλλωστε η αγαπημένη τραγουδίστρια του συνθέτη, ο οποίος την επέβαλε ως ερμηνεύτρια πρώτης γραμμής,  Μαζί της η φλαουτίστα με τη θαυμάσια φωνή Στέλλα Γαδέδη, ο επικός Κώστας Καμένος και η πιο λαϊκή Έλενα Κωστή
Τραγούδια, όπως το «Μαρούλι», «Μπήκανε δίσεχτοι καιροί», «Άγουρη αγάπη», «Το ψωμί του δείπνου» και «Ψηλό κλωνί βασιλικό» αιχμαλωτίζουν αμέσως τον ακροατή με την γλυκύτητα της μελωδίας τους. Το τραγούδι όμως που ξεχώρισε κι έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία ήταν η «Φρεγάδα», πιο πολύ βέβαια στη δεύτερη εκτέλεσή του από τον Αντώνη Καλογιάννη, παρόλο που η ερμηνεία του Καμένου στο τραγούδι αυτό παραμένει επιβλητική. Την ορχήστρα διευθύνει ο συνθέτης σε συνεργασία με τον Τάσο Καρακατσάνη.

(c) Lyra | 1975 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: