Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Λήδα & Σπύρος: Ηλεκτρικός αποσπερίτης (1972)

Στις αρχές του '70 εμφανίστηκε στα μουσικά μας πράγματα ένα εντελώς ξεχωριστό ντουέτο, η Λήδα και ο Σπύρος, που τάραξε πραγματικά τα νερά με τις φρέσκες μουσικές ιδέες που έφερε, οι οποίες αποτυπώθηκαν σε δύο πολύ αγαπημένους μου δίσκους με τίτλους: "Ηλεκτρικός Αποσπερίτης" (1972), "Χαμένο τίποτα δεν πάει..." (1974). 
Η Λήδα Χαλκιαδάκη, κόρη της θρυλικής Δανάης, είχε εμφανιστεί ήδη από το 1967 με το δίσκο "Πιο ψηλά" ενταγμένο στο κλίμα της παγκόσμιας τότε νεολεΐστικης αντίδρασης στο κατεστημένο (χίπις, παιδιά των λουλουδιών). Με τον Σπύρο Βλασσόπουλο υπήρξαν σύζυγοι και με τη συνεργασία του ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη (1940-1991) άνοιξαν ένα νέο δρόμο στην ποπ μουσική υιοθετώντας στοιχεία της αμερικάνικης κάντρι, αλλά και ηχοχρώματα από την ελληνική παράδοση διαμορφώνοντας έναν καινούργιο ήχο άκρως ενδιαφέροντα. 
Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο "Ηλεκτρικός αποσπερίτης" κυκλοφόρησε το 1972 από τη Philips. Παρά το νεωτερικό ύφος των τραγουδιών, πολλά από αυτά ακούστηκαν πολύ εκείνο τον καιρό, όπως τα: "Οι μηχανές μου", "Ωραία που 'ναι σήμερα". Δεν είχαν ενδοιασμούς να συμπεριλάβουν ανάμεσα στις δυτικότροπες μπαλάντες τους και διασκευές τραγουδιών, όπως "Τα ματόκλαδά σου λάμπουν" του Μάρκου Βαμβακάρη ή την "Καραγκούνα"! Με τον προσεγμένο ποιητικό στίχο του Ανδρέα Αγγελάκη πέρασαν και προοδευτικά μηνύματα κόντρα στο πολιτικό τέλμα του καιρού. Στα τραγούδια τους μάλιστα εντοπίζονται και πρώιμα στοιχεία οικολογικής ευαισθησίας. 
Στην ορχήστρα τους συνυπάρχουν όργανα όπως ηλεκτρική κιθάρα, φυσαρμόνικα, φλογέρα, ντραμς με όργανα όπως το σαντούρι και το τουμπελέκι. Μεταξύ των μουσικών ο Τάσος Διακογιώργης δεσπόζει με το σαντούρι του, ενώ συμμετέχει και ο παντελώς άσημος τότε Βαγγέλης Γερμανός παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα.

Προσθέτω τέλος ότι η Λήδα διέθετε και εξαιρετική φωνή, η οποία άλλωστε αξιοποιήθηκε στη συνέχεια και από άλλους συνθέτες, όπως ο Αργύρης Κουνάδης και ο Μίμης Πλέσσας, ενώ ο Σπύρος εξελίχθηκε σε αξιόλογο συνθέτη υπογράφοντας μερικούς πολύ ενδιαφέροντες δίσκους, όπως η "Επικίνδυνη ισορροπία" (1976) με τον Βλάσση Μπονάτσο και η "Σαπφώ" (1986) με την Αλέκα Κανελλίδου.

(c) LP | Philips | 1972 | πηγή: mak/d58

3 σχόλια:

n0str0 είπε...

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕς ΜΟΥ ΠΟΛΛΕς ΦΙΛΕ ΜΟΥ

Little Bill είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για τα ταξίδια!

giovanni 33 είπε...

Από που μπορούμε να ακούσουμε τα άλμπουμ που ανεβάζετε γιατί δε μας εμφανίζει την επιλογή. Σας ευχαριστούμε πολύ για το έργο που προσφέρετε στην ελληνική μουσική.