Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Κατσαρός: Αφρική τώρα (1989)

Το "απαρτχάιντ" αποτελεί μια από τις πιο σκοταδιστικές περιόδους της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, απότοκο της αυταρχικής αποικιοκρατίας στη νότια Αφρική, που εφαρμόστηκε για κάμποσες δεκαετίες (1948-1994) επιβάλλοντας το "διαχωρισμό" μεταξύ των προνομιούχων λευκών και των καταπιεσμένων μαύρων κατοίκων της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης και αναδεικνύοντας ως σύμβολο του αγώνα για την κατάργησή του τον Νέλσον Μαντέλα, μια από τις πλέον εμβληματικές αγωνιστιτικές φιγούρες του 20ου αιώνα.
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο για την καταδίκη και κατάργηση του "απαρτχάιντ" και την αποφυλάκιση του Μαντέλα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν εκδόθηκε και ο δίσκος "Αφρική τώρα" το 1989 από τη Philips με τραγούδια του Γιώργου Κατσαρού εμπνευσμένα από τον αγώνα για την αποκατάσταση της ισονομίας στην αφρικανική ήπειρο. Ο συνθέτης βασίστηκε σε ποιήματα σύγχρονων Αφρικανών ποιητών, αλλά και σε παραδοσιακές αφρικανικές μελωδίες, κι έφτιαξε έναν πολύ ενδιαφέροντα κύκλο τραγουδιών. Την ελληνική απόδοση των ποιημάτων ανέλαβε ο στιχουργός Δημήτρης Ιατρόπουλος, ενώ την ερμηνεία των τραγουδιών έκανε ο Λάκης Χαλκιάς. Συμμετέχει η Ελληνική Πολυφωνική Χορωδία.
Το έργο παρουσιάστηκε σε συναυλία κατά του "απαρτχάιντ" που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 1989 στον κινηματογράφο Παλλάς της Αθήνας, ενώ παρουσιάστηκε και στον ΟΗΕ την ίδια χρονιά. Την ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο συνθέτης, ο οποίος συμμετέχει και ως σολίστ με το σαξόφωνό του.


(c) LP/live | Philips | 1989 | πηγή: Δ.Δ/d58

1 σχόλιο:

n0str0 είπε...

Αγαπητε μου φιλε,οφειλω να ομολογησω την αγνοια μου,δεν τον εγνωριζα αυτον τον καταπληκτικο δισκο,σ'ευχαριστω