Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Αργύρης Κουνάδης: Made in Greece (1977)

Ένα χρόνο μετά το "Ταξίδι" ο Αργύρης Κουνάδης μας παρουσίασε το δίσκο "Εν Αθήναις" με τραγούδια για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά πάνω σε κείμενα των Βαγγέλη Γκούφα και Μάριου Ποντίκα. Ο δίσκος αυτός έχει ήδη παρουσιαστεί στον Δισκοβόλο, οπότε περνάμε αμέσως στην επόμενη δουλειά του συνθέτη.
Ο 6ος λοιπόν δίσκος του Αργύρη Κουνάδη στο χώρο του τραγουδιού φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Made in Greece" κι εκδόθηκε το 1977 πάλι από την Polydor. Οι στίχοι γράφτηκαν εξολοκλήρου από τον Μάριο Ποντίκα και η ερμηνεία ανήκει στον Αντώνη Καλογιάννη, ενώ συμμετέχει η Μικρή Χορωδία Αθηνών. Την ορχήστρα διευθύνει ο Τάσος Καρακατσάνης. Ξεχώρισαν και ακούστηκαν αρκετά στην εποχή τους τα σαρκαστικού περιεχομένου τραγούδια «Σας είπα ψέματα πολλά» και «Do You Like the Greece», ενώ το ομώνυμο τραγούδι, που αποδίδεται από χορωδία με συνοδεία μαντολίνου, παραπέμπει στις επτανησιακές καταβολές του συνθέτη. Πάντως από καθαρά μουσική άποψη αυτός είναι ο λιγότερο ενδιαφέρων από τους επτά όλους κι όλους δίσκους του Κουνάδη.
Οι στίχοι του Μάριου Ποντίκα, γραμμένοι σκόπιμα σε μια γλώσσα αφοπλιστικής ευθύτητας, απεικονίζουν ένα φαντασμαγορικό πανόραμα της νεοελληνικής παθογένειας: Αντιπαροχή, ξενική υποτέλεια, δάνεια, δικτατορία και Πολυτεχνείο και μαζί μ' όλα αυτά και το περίφημο ελληνικό "καμάκι"! Βασικό του εργαλείο η αιχμηρή σάτιρα που φτάνει ενίοτε ως το σαρκασμό. Ο ίδιος σημειώνει στο οπισθόφυλλο: «Τα τραγούδια που υπάρχουν σ’ αυτόν το δίσκο, ντυμένα με απλό μουσικό ένδυμα, μιλάνε για γνωστά λίγο πολύ πράγματα και χρησιμοποιούν την καθημερινή γλώσσα του απλού ανθρώπου, χωρίς προσπάθεια για λεκτικές ή φραστικές καλλιέπειες. Μοναδική τους φιλοδοξία, να μην οδηγήσουν σε μιαν εύκολη συναισθηματική εκτόνωση, αλλά να δραστηριοποιήσουν εντονότερα τη σκέψη γύρω από τα προβλήματα του τόπου μας».


(c) Polydor | 1977 | πηγή: d58

1 σχόλιο:

n0str0 είπε...

ΜΟΝΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ