Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Αργύρης Κουνάδης: Επιλογή (1980)

Έχοντας καταθέσει έξι ολοκληρωμένους δίσκους τραγουδιών κατά το διάστημα 1973-1977 ο συνθέτης Αργύρης Κουνάδης αποφασίζει πλέον να επιστρέψει στο χώρο της λόγιας μουσικής, αν και πέντε χρόνια αργότερα θα επανέλθει προσωρινά με έναν τελευταίο κύκλο τραγουδιών με τίτλο "Μακρινή γειτονιά" (1982), ο οποίος αποτέλεσε και το οριστικό τέλος της δραστηριότητάς του στο πεδίο αυτό.
Στην εταιρία Philips λοιπόν κατά το διάστημα 1975-1977 ο Κουνάδης ηχογράφησε τους δίσκους: "Το ταξίδι" (1975), "Εν Αθήναις" (1976) και "Made in Greece" (1977). Από τους τρεις αυτούς δίσκους ανθολογήθηκαν δώδεκα τραγούδια, κυρίως τα πιο "πιασάρικα", και κυκλοφόρησαν το 1980 σε ένα άλμπουμ με τον τίτλο "Επιλογή".
Πρόκειται σαφώς για μια άνιση επιλογή που δεν μπορεί να θεωρηθεί και τόσο αντιπροσωπευτική της δουλειάς του συνθέτη στο χώρο του τραγουδιού, γιατί απουσιάζουν τελείως τα πιο μελωδικά και όμορφα τραγούδια από τους προαναφερόμενους δίσκους. Πολύ πιο ενδιαφέρουσα μπορεί να θεωρηθεί ασφαλώς μια πολύ μεταγενέστερη ψηφιακή έκδοση με τίτλο "Οι μεγάλοι συνθέτες και τα τραγούδια τους" (1995) με επιλογές πολύ πιο αντιπροσωπευτικές του συνθέτη.
Ερμηνευτές των τραγουδιών είναι ο Αντώνης Καλογιάννης, η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου και η Λήδα, ενώ συμμετέχει και η Μικρή Χορωδία Αθηνών. Οι στίχοι είναι των Γιώργου Καλαμαριώτη, Βαγγέλη Γκούφα και Μάριου Ποντίκα. Τις ενορχηστρώσεις έκανε ο συνθέτης και διευθύνει ο Τάσος Καρακατσάνης.

Σημειώνω ότι ο δίσκος δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε ψηφιακή μορφή, παρά μόνο σε βινύλιο, αν και είναι εύκολο να βρει κανείς τα τραγούδια από ψηφιακές πηγές, με εξαίρεση τα δύο τραγούδια ("Ξεκαπίστρωτη φοράδα", "Μεταξάς") που ανθολογήθηκαν από το δίσκο "Εν Αθήναις", ο οποίος επίσης δεν ευτύχησε ποτέ ψηφιακής επανέκδοσης.

(c) LP | Polydor | 1980 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: