Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ο Σαββόπουλος στη Lyra: Το φορτηγό (1966)

Το διάστημα 1965-1983 αποτελεί τη χρυσή δημιουργική περίοδο του Διονύση Σαββόπουλου. Είναι η εποχή της αποκλειστικής του συνεργασίας με τη δισκογραφική εταιρία Lyra. Καρπός αυτής της συνεργασίας υπήρξαν εννέα συνολικά κορυφαίοι κύκλοι τραγουδιών, καθώς και μια ζωντανή ηχογράφηση από συναυλίες του, όλοι τους κλασικοί σήμερα με ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ελληνική δισκογραφία και τον νεότερο πολιτισμό μας.
Τα πρώτα σκόρπια τραγούδια του Σαββόπουλου κυκλοφόρησαν από τη Lyra το 1965 σε δισκάκια 45 στροφών, πριν καταφέρει την επόμενη χρονιά να ηχογραφήσει τον πρώτο του μεγάλο δίσκο, το περίφημο "Φορτηγό", έναν κύκλο 12 τραγουδιών για φωνή και κιθάρα, νεοκυματικών αποχρώσεων, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1966. Μερικά από τα τραγούδια του δίσκου συγκεντρώθηκαν από τα 45άρια που είχαν προηγηθεί, αλλά η αλήθεια είναι ότι το "Φορτηγό" ίσως να μην κυκλοφορούσε ποτέ λόγω της αρνητικής διάθεσης του αφεντικού της Lyra Αλέκου Πατσιφά που δεν είδε από την αρχή με καλό μάτι τον άγνωστο και "απλυτο", όπως έλεγε, νεαρό κιθαρίστα που κατέβηκε στην πρωτεύουσα από τη Θεσσαλονίκη διακόπτοντας τις σπουδές του στη Νομική σχολή! Αν τελικά ηχογραφήθηκε ο δίσκος και ξεκίνησε έτσι μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της εταιρίας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού τραγουδιού, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην επιμονή του συνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη που αποτελούσε εκείνη τη στιγμή το βαρύ όνομα της εταιρίας (μόλις είχε κυκλοφορήσει ο δικός του "Ερωτόκριτος" που ήταν και ο ληξιαρχικά πρώτος μεγάλος δίσκος της εταιρίας) και που βεβαίως είχε αντιληφθεί αμέσως το ακατέργαστο διαμάντι που ζητιάνευε απεγνωσμένα μια θέση στο δισκογραφικό τοπίο!
Ο Διονύσης εμφανίζεται από την πρώτη στιγμή ως ολοκληρωμένος δημιουργός με τετραπλή ιδιότητα: Συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και κιθαρίστας! Όλα τα τραγούδια είναι απολύτως κλασικά και κάθε παραπάνω σχόλιο όχι απλώς δεν μπορεί να προσθέσει κάτι στην αξία και τη δύναμή τους, αλλά μάλλον εμπεριέχει τον κίνδυνο να τα βλάψει. Θα επισημάνω μονάχα ότι εδώ ακούγεται η πρώτη εκδοχή της "Συννεφούλας", η οποία παράλληλα ηχογραφήθηκε και με την κιθάρα του Νότη Μαυρουδή, ενώ ξαναχρησιμοποιήθηκε και στον επόμενο δίσκο του Σαββόπουλου ("Το περιβόλι του τρελλού"), αλλά με συνοδεία πλέον ορχήστρας, την ίδια εποχή που το τραγούδι είχε και μια απροσδόκητη διεθνή πορεία μέσω μιας ιταλικής ταινίας, όπου ακουγόταν ερήμην του δημιουργού του!

Θα θυμίσω μόνο ότι ήδη από την πρώτη κιόλας αυτή ολοκληρωμένη δουλειά του μεγάλου τραγουδοποιού εμφανίζεται στο πλάι του ο σταθερός και διαχρονικός του συνεργάτης Αλέξης Κυριτσόπουλος που έχει την εικαστική επιμέλεια του δίσκου.

(c) LP | Lyra | 1966 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: